Gótikus paprikák erén
számold a magvakat

Tudd ki félbevágott
hagymáknak titkait
melyek keringnek
szűkülő körökben

Kibontva
minden levelet
keresd saláták
porcelán szívét

/Lackfi János: Tudd ki/

Friss topikok

  • pomme-pomme: @Beáta Eiben: Kedves Beáta! Nagyon örülök, hogy írt! Igen, rokonok vagyunk. :) Anyai nagymamám te... (2023.12.27. 17:29) Költözés
  • pomme-pomme: Kedves Katalin! Nagyon örülök, hogy jelentkezett, és szívesen hallanék még a dédapjáról. Kérem, í... (2018.06.29. 19:00) Kedvessy karaj
  • pomme-pomme: @Ruhr Gamer: Szoktál ilyet enni? :) (2017.02.23. 21:31) Csokimuffin
  • pomme-pomme: Ezt érdemes, még a lányom is szívesen eszi, pedig az nagyon nagy szó! :) (2014.09.04. 22:09) Krumplifőzelék
  • Tina Recept: Kedves webmester, Észrevettük, hogy nagyon finom receptek találhatók a blogodon, és egyúttal szer... (2014.05.20. 11:31) Itt a tavasz!

Címkék

alaplé (3) alma (14) alnatura (2) aszalt szilva (2) babaétel (4) babérlevél (3) balzsamecet (3) baracklekvár (3) bárány (2) befőzés (7) befőzőautomata (2) befőzőcukor (2) Bíró Lajos (2) bor (11) borvacsora (2) bulgur (2) bűvös szakács (2) cékla (4) chefkoch.de (3) chili & vanília (5) citrom (6) citromhéj (6) családi recept (9) cseresznye (4) csiperke (3) csirke (14) csirkemell (2) csokoládé (12) cukkini (17) cukor (10) darált hús (5) desszert (41) desszert sütés nélkül (4) diabetikus (19) dió (16) dm (2) ecet (5) édeskönyv (2) egytálétel (9) elegáns (6) élesztő (2) előétel (3) eper (6) eritrit (4) étcsokoládé (4) étterem (2) étteremkritika (2) fahéj (7) fehérbor (2) fenyőmag (2) feta (4) flódni (2) főétel (25) fokhagyma (20) főzelék (4) francia (2) fűszer és lélek (2) gasztroblog (3) gersli (3) gesztenye (3) gomba (9) gyömbér (2) gyors (5) gyors vacsora (2) gyümölcs (2) gyümölcscukor (9) hagyma (21) hagyományos ételek (5) hal (7) hellókarácsony (3) hidegkonyha (7) hideg leves (2) hús (24) húsleves (3) húsvét (5) jeles napok (16) joghurt (5) juhtúró (3) kacsa (2) kakaó (5) kakaópor (3) kakukkfű (3) kapor (10) káposzta (2) karácsony (12) karaj (5) karalábé (4) karfiol (4) kávé (3) kecskesajt (4) kedves olvasó! (15) keksz (4) kelkáposzta (3) keményítő (7) kenyér (3) kifli (2) kókusz (2) kókuszvaj (2) köménymag (2) konyhatechnika (3) körte (6) krémleves (2) krumpli (15) kukorica (2) lazac (3) lekvár (7) lénárd sándor (2) lencse (2) leveles tészta (3) levendula (3) leves (17) lilahagyma (6) link (2) liszt (25) magyaros (2) majonéz (3) majoranna (3) mák (11) mandula (5) margarin (3) marha (3) mascarpone (2) mazsola (6) meggy (11) meleg mártás (2) méz (2) muffin (2) narancshéj (2) ne a boltból (7) nosalty (5) nyár (5) nyírfacukor (5) off (5) olaj (2) olasz (2) olívaolaj (4) padlizsán (2) paprika (3) paradicsom (20) parmezán (2) petrezselyem (7) petrezselyemgyökér (4) petrzselyemzöld (3) pirospaprika (7) pohárdesszert (2) póréhagyma (4) puding (5) puliszka (2) répa (7) rizottó (5) rizs (11) rozmaring (7) rum (5) sajt (5) saláta (12) sárgabarack (4) sárgarépa (11) sertés (8) sonka (2) sóska (3) spárga (7) sütemény (35) sütőben (9) sütőpor (12) szalonna (5) szárzeller (5) szegfűszeg (6) szerecsendió (2) szilva (4) szilvalekvár (3) Szilveszter (2) szlovénia (2) szurokfű (2) tárkony (5) tavasz (3) tej (14) tejföl (23) tejszín (15) teljes kiőrlésű liszt (3) tészta (10) tojás (29) tök (4) torta (14) túró (3) újhagyma (6) vaj (27) vanília (4) vaníliás cukor (2) vegán (8) vegetáriánus (27) vendégváró (5) vkf (5) vörösbor (2) vöröshagyma (4) zabkorpa (2) zabpehely (2) zeller (6) zöldbab (2) zöldborsó (4) zöldpaprika (5) zöldspárga (4) zsálya (2) zsemlemorzsa (2) Címkefelhő

HTML doboz

<a title="Osszesrecept.hu " href="http://www.osszesrecept.hu/" id="hr-rgQy6"><img src="http://widget.osszesrecept.hu/blogcounter/image?image=red_s&blog_id=rgQy6" alt="Osszesrecept.hu" border="0" /></a><script type="text/javascript"><!--
var hr_currentTime = new Date();var hr_timestamp = Date.parse(hr_currentTime.getMonth() + 1 + "/" + hr_currentTime.getDate() + "/" + hr_currentTime.getFullYear()) / 1000;document.write('<scr'+'ipt type="text/javascript" src="http://widget.osszesrecept.hu/blogcounter.js?blog_id=rgQy6&timestamp=' + hr_timestamp +'"></scr'+'ipt>');
// --></script>

Házias és elegáns vegavacsora

2008.02.17. 18:08 pomme-pomme

Pénteken egy nagyon kedves vegetáriánus vendégünk volt. A feladat nem volt egyszerű, mivel egy számunkra fontos emberről volt szó, aki ráadásul megengedheti magának, hogy kellemesebbnél kellemesebb éttermekben egyen rendszeresen. Azt tudtam, hogy ezekkel nem szeretnék versenyre kelni, hanem inkább néhány olyan ízt próbáltam előhozni, ami valamiért hozzánk köthető.

Így a következő menü mellett döntöttem:
Sürejes gombaleves
Kecskesajttal töltött puliszka forró körtével
Mákos őzgerinc

A leves régi családi recept, anyukámtól tanultam. Nem túl bonyolult és nagyon finom ízes. Nevét megkülönböztetésül kapta a családunkban járatos másik fajta „zöld” gombalevestől megkülönböztetendő. Utóbbi egy petrezselymes zöldséges leves (és én nem nagyon szeretem), a sürejes változatban viszont van mindenféle földi jó, tejföl, nokedli, paprika. A főételt Kalla Kálmán remek könyvéből vettem, lehetőségeim szerint kicsit átalakítva (Ő birsalmát készít köretnek, én most csak körtét találtam. Ő nem beszél a kecskesajt pontos típusáról, én viszont kedvenc sajtos boltomban kaptam egy remek francia kecskecamembert-t). Desszertnek egy mákos sütit tálaltam, aminek egy egyszerű változatára Mária Hajková Édeskönyvében bukkantam, és megbolondítottam egy üveg meggybefőttel és némi vágott mandulával.


Sürejes gombaleves

1 nagy marék aszalt gomba/30 dkg friss gomba
1 kis fej hagyma
1-2 dl tejföl
petrezselyemzöld
darált paprika vagy 1 szelet friss zöld paprika
pirospaprika
só, bors
rántáshoz zsiradék, liszt
reszelt tészta vagy nokedli

Az aszalt gombára kb. 2 dl meleg vizet öntünk és 1 percre betesszük a mikróba.  Ha friss gombából főzzük a levest, akkor azt megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk és szűrőn leforrázzuk. A hagymát nagyon-nagyon apró kockára vágjuk. A petrezselymet megaprítjuk.

Aszalt gombából:

Piros, de nem barna rántást készítünk, beledobjuk az apróra vágott hagymát és petrezselyem zöldet, jól összekeverjük és hozzáadjuk a piros paprikát.  Felengedjük 1 liter hideg vízzel. Beledobjuk a gombát, a sót, borsot, és a paprikát. Gyakori kevergetés mellett, óvatosan felforraljuk és kb. 10 percig főzzük.

Ha reszelt tésztát teszünk bele, akkor ahogy a leves elfőtte a habját rögtön beletesszük a reszelt tésztát és addig főzzük amíg a tészta meg nem puhul. Akkor belekeverjük a tejfölt, újból felforraljuk. Melegen, de nem tűzforrón tálaljuk, mert így jönnek elő a legjobb ízek.

Ha nokedlit teszünk bele, akkor kiforraljuk a levest, belekeverjük a tejfölt, ha forr belefőzzük a nokedlit, amikor újból felforrt a leves, akkor zárjuk le.

Esetleg még sóval, borssal kicsit fűszerezzük. A levesnek kicsit sósnak kell lenni, hogy kijöjjenek a finom ízek.

Friss gombából

Bő zsiradékra rátesszük a hagymát, kicsit dinszteljük, majd rátesszük a felaprított, leforrázott gombát és addig sütjük, míg pirulni nem kezd. Ekkor megszórjuk liszttel, kevergetve jól összesütjük. Beleszórjuk a paprikát, a petrezselyem zöldet és 1 liter vízzel felöntjük. Fűszerezzük. A továbbiakban megegyezik az aszalt gombából készült leves főzésével.


Kecskesajtos puliszka forró körtével
5-6 fős adag
240 g kukoricaliszt
5 dl víz
5 dl zöldség-/húsleves
80 g vaj

50 g kecskecamembert
két kisebb üveg/doboz körtebefőtt
1 dl fűszeres fehérbor
két csurgatásnyi méz
fahéj, szegfűszeg
2 teáskanál étkezési keményítő

A vizet, a levest és a vajat felforraljuk. Beleöntjük a kukoricalisztet és állandó kevergetés mellett 10 percig lassú tűzön főzzük. (Ez nagyon fárasztó. Lehet, hogy edzeni kellene karizomra?) Közben karikákra vágjuk a kecskesajtot. Kiöblített, esetleg vékonyan kiolajozott kis puding-/muffinformákat félig megtöltünk puliszkával. (Nekem 10 formára volt elég az adag.) Belenyomjuk a kecskesajtdarabokat, és beborítjuk a maradék puliszkával. Elég gyorsan kell dolgozni, és talán a puliszkát sem kell 10 percig főzni, mert nagyon gyorsan összeáll, és akkor kissé darabos lesz a végeredmény.

A körtéhez 1 dl bort és a körte levéből 4 decit némi őrölt fahéjjal és szegfűszeggel összeforraljuk, és beleteszünk két csurgatásnyi mézet. Egy tálkában a keményítőt kevés(!) vízzel simára keverjük, és a léhez adjuk, és felforraljuk. Beledobjuk a körtéket, és addig melegítjük, amíg a körte is át nem forrósodik. (Tovább nem, mert akkor megszottyosodik a körte.)

A puliszkákat kiborítjuk a formából, és a forró körtével tálaljuk.


Mákos őzgerinc
egy őzgerincnyi
4 tojás
150 g cukor
200 g darált mák
1 evőkanál vaníliás cukor
30 g rétes liszt
fél csomag sütőpor
1 üveg meggybefőtt
2 marék vágott mandula
csokimáz

A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük (20 percig, írta Mária Hajková. A robotgépnek hála ez némiképp lerövidült.). Belekeverjük a mákot, a vaníliás cukrot, a sütőport és a lisztet. A tojáshab felével elkeverjük. Beletesszük a lecsöpögtetett meggyet és a mandulát (Tegyünk félre egy keveset díszíteni!). A többi tojáshabbal lazán összeforgatjuk, és sütőpapírral kibélelt őzgerincformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél órát sütjük. (Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával!) Ha kihűlt, bevonjuk csokimázzal és megszórjuk a maradék mandulával. (Ez utóbbi kettőt csak akkor, ha van időnk, kedvünk, alapanyagunk. Anélkül is nagyon finom, bár kevésbé szép.)


Sajnos ez a bejegyzés technikai okok miatt (Kicsit kapkodtam, és csak homályos képeket sikerült csinálnom...) nem tartalmaz képeket. Viszont mind a sok finomat próbált vendégünk, mind állandó kritikusom, a kedvesem visszajelzései megőrzésre és újrafelhasználásra alkalmasnak minősítették a recepteket.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: körte meggy leves mák gomba mandula kecskesajt puliszka vegetáriánus birsalma sajtház kalla kálmán családi recept mária hajková édeskönyv

A bejegyzés trackback címe:

https://pommepomme.blog.hu/api/trackback/id/tr35343025

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: dibujos a lapiz de animales faciles 2018.01.09. 18:20:53

University of phoenix financial aid disbursement - zaaxyrm

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása