Pénteken egy nagyon kedves vegetáriánus vendégünk volt. A feladat nem volt egyszerű, mivel egy számunkra fontos emberről volt szó, aki ráadásul megengedheti magának, hogy kellemesebbnél kellemesebb éttermekben egyen rendszeresen. Azt tudtam, hogy ezekkel nem szeretnék versenyre kelni, hanem inkább néhány olyan ízt próbáltam előhozni, ami valamiért hozzánk köthető.
Így a következő menü mellett döntöttem:
Sürejes gombaleves
Kecskesajttal töltött puliszka forró körtével
Mákos őzgerinc
A leves régi családi recept, anyukámtól tanultam. Nem túl bonyolult és nagyon finom ízes. Nevét megkülönböztetésül kapta a családunkban járatos másik fajta „zöld” gombalevestől megkülönböztetendő. Utóbbi egy petrezselymes zöldséges leves (és én nem nagyon szeretem), a sürejes változatban viszont van mindenféle földi jó, tejföl, nokedli, paprika. A főételt Kalla Kálmán remek könyvéből vettem, lehetőségeim szerint kicsit átalakítva (Ő birsalmát készít köretnek, én most csak körtét találtam. Ő nem beszél a kecskesajt pontos típusáról, én viszont kedvenc sajtos boltomban kaptam egy remek francia kecskecamembert-t). Desszertnek egy mákos sütit tálaltam, aminek egy egyszerű változatára Mária Hajková Édeskönyvében bukkantam, és megbolondítottam egy üveg meggybefőttel és némi vágott mandulával.
Sürejes gombaleves
1 nagy marék aszalt gomba/30 dkg friss gomba
1 kis fej hagyma
1-
petrezselyemzöld
darált paprika vagy 1 szelet friss zöld paprika
pirospaprika
só, bors
rántáshoz zsiradék, liszt
reszelt tészta vagy nokedli
Az aszalt gombára kb.
Piros, de nem barna rántást készítünk, beledobjuk az apróra vágott hagymát és petrezselyem zöldet, jól összekeverjük és hozzáadjuk a piros paprikát. Felengedjük
Ha reszelt tésztát teszünk bele, akkor ahogy a leves elfőtte a habját rögtön beletesszük a reszelt tésztát és addig főzzük amíg a tészta meg nem puhul. Akkor belekeverjük a tejfölt, újból felforraljuk. Melegen, de nem tűzforrón tálaljuk, mert így jönnek elő a legjobb ízek.
Ha nokedlit teszünk bele, akkor kiforraljuk a levest, belekeverjük a tejfölt, ha forr belefőzzük a nokedlit, amikor újból felforrt a leves, akkor zárjuk le.
Esetleg még sóval, borssal kicsit fűszerezzük. A levesnek kicsit sósnak kell lenni, hogy kijöjjenek a finom ízek.
Bő zsiradékra rátesszük a hagymát, kicsit dinszteljük, majd rátesszük a felaprított, leforrázott gombát és addig sütjük, míg pirulni nem kezd. Ekkor megszórjuk liszttel, kevergetve jól összesütjük. Beleszórjuk a paprikát, a petrezselyem zöldet és
Kecskesajtos puliszka forró körtével
5-6 fős adag
240 g kukoricaliszt
5 dl víz
5 dl zöldség-/húsleves
80 g vaj
só
50 g kecskecamembert
két kisebb üveg/doboz körtebefőtt
1 dl fűszeres fehérbor
két csurgatásnyi méz
fahéj, szegfűszeg
2 teáskanál étkezési keményítő
A vizet, a levest és a vajat felforraljuk. Beleöntjük a kukoricalisztet és állandó kevergetés mellett 10 percig lassú tűzön főzzük. (Ez nagyon fárasztó. Lehet, hogy edzeni kellene karizomra?) Közben karikákra vágjuk a kecskesajtot. Kiöblített, esetleg vékonyan kiolajozott kis puding-/muffinformákat félig megtöltünk puliszkával. (Nekem 10 formára volt elég az adag.) Belenyomjuk a kecskesajtdarabokat, és beborítjuk a maradék puliszkával. Elég gyorsan kell dolgozni, és talán a puliszkát sem kell 10 percig főzni, mert nagyon gyorsan összeáll, és akkor kissé darabos lesz a végeredmény.
A körtéhez 1 dl bort és a körte levéből 4 decit némi őrölt fahéjjal és szegfűszeggel összeforraljuk, és beleteszünk két csurgatásnyi mézet. Egy tálkában a keményítőt kevés(!) vízzel simára keverjük, és a léhez adjuk, és felforraljuk. Beledobjuk a körtéket, és addig melegítjük, amíg a körte is át nem forrósodik. (Tovább nem, mert akkor megszottyosodik a körte.)
A puliszkákat kiborítjuk a formából, és a forró körtével tálaljuk.
Mákos őzgerinc
egy őzgerincnyi
4 tojás
150 g cukor
200 g darált mák
1 evőkanál vaníliás cukor
30 g rétes liszt
fél csomag sütőpor
1 üveg meggybefőtt
2 marék vágott mandula
csokimáz
A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük (20 percig, írta Mária Hajková. A robotgépnek hála ez némiképp lerövidült.). Belekeverjük a mákot, a vaníliás cukrot, a sütőport és a lisztet. A tojáshab felével elkeverjük. Beletesszük a lecsöpögtetett meggyet és a mandulát (Tegyünk félre egy keveset díszíteni!). A többi tojáshabbal lazán összeforgatjuk, és sütőpapírral kibélelt őzgerincformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél órát sütjük. (Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával!) Ha kihűlt, bevonjuk csokimázzal és megszórjuk a maradék mandulával. (Ez utóbbi kettőt csak akkor, ha van időnk, kedvünk, alapanyagunk. Anélkül is nagyon finom, bár kevésbé szép.)
Sajnos ez a bejegyzés technikai okok miatt (Kicsit kapkodtam, és csak homályos képeket sikerült csinálnom...) nem tartalmaz képeket. Viszont mind a sok finomat próbált vendégünk, mind állandó kritikusom, a kedvesem visszajelzései megőrzésre és újrafelhasználásra alkalmasnak minősítették a recepteket.