Nagy örömömre Chili & Vanília rákapott a gerslire. Elsőként gerslirizottóját próbáltam ki egyik este. Miután úgy indultam haza, hogy tárkonyos fusillit csinálok, ami egy tejfölös-zöldséges tészta, de aztán rájöttem, hogy előtte meg két napig túrós tésztát ettünk sok-sok tejföllel, és hát a jóból is megárt a sok. Így kezemben a tésztához vett cukkinivel hirtelen megváltoztattam a vacsora irányát, és kipróbáltam a gerslirizottót.
Álljon itt Chili és Vanília receptje:
Háromhagymás gersli rizottó
20dkg gersli (hántolt árpagyöngy)
1csomag (6szál) újhagyma, (vagy ha nincs, egy szál póré, finomra szeletelve)
1 közepes vöröshagyma (esetleg 2 salotta), finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
5dkg vaj
1dl száraz vermut (vagy nem túl savas, száraz fehérbor)
1l zöldség-/húsleves
só, bors
A gerslit alaposan átöblítjük. A hagymákat finomra aprítjuk, és egy lábasban, a megolvasztott vajon, közepes lángon, fedő alatt puhára pároljuk (kb. 4 perc). Hozzáadjuk a gerslit, megkeverjük, úgy, hogy a szemeket egyenletesen bevonja a zsiradék, fényesek legyenek. Ráöntjük az alkoholt, és egy-két perc alatt hagyjuk elpárologni. Felöntjük a leves felével (amelyet kis lángon melegen tartunk), lefedjük, és alacsony lángon, 25 percig főzzük, néha megkeverjük. Ez után hozzáadjuk a leves másik felét, majd fedő alatt további 15 percig főzzük, amíg a gersli megpuhul, de kellemesen harapható. Ízlés szerint a végén adhatunk még hozzá egy kis friss vajat és reszelt parmezánt (mint egy rizottónál), de a nélkül is nagyon gazdag ízű. Sült csirke, füstölt libamell, halak, vagy grillezett zöldségek, pl. gomba kiváló körete.
Az én verzióm ezenkívül tartalmazott még egy félkarikára vágott cukkinit, amely körülbelül tíz percet rotyogott együtt az étellel. Az én gerslim egy decivel kevesebb vízben főtt puhára, és vált krémessé. Nagyon ízlett mindkettőnknek, ezúton is köszönjük, Chili!
Gerslirizottó
2008.03.02. 18:21 pomme-pomme
Szólj hozzá!
Címkék: rizottó póréhagyma cukkini gersli chili & vanília
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.