Egyik kedvenc egytálételemet szeretném megörökíteni ebben a posztban. A töltött karalábéhoz egy kis családi történetünk is kapcsolódik: Dunántúlról származó apukám először látogatta meg anyukám családját. A kellő feszélyezettség mellé a nagymamám még töltött karalábét is csinált, amivel apukám még sosem találkozott. Nagyon óvatosan és udvariasan szedett belőle egy kis adagot. Aztán egy nagyobb adagot és még egy nagyobb adagot... Nálunk azóta is mindenki nagyon szereti.
Az éteknek a neve töltött, mivel friss, tavaszi, zsenge karalábéból lehet úgy csinálni, hogy a rizsből-húsból nem gombócokat formálunk, hanem a kivájt zöldséget megtöltjük vele. De ez csak nagyon pici karalábéból finom, így télvíz idején a nem töltött változatot szoktam készíteni:
Töltött karalábé
(4 nem túl nagy adag)
két közepes fej karalábé
40 dkg darált sertéshús
8 dkg rizs (én barnarizsből csináltam)
liszt
egy tojás
só, bors
egy kis pohár tejföl
petrezselyemzöld
A karalábékat megpucoltam, hasábokra vágtam. Összegyúrtam a húst, a rizst, a tojást a borsot és viszonylag sok sót (elég ízesre kell csinálni a gombócot, az íz egy része úgyis belefő a lébe). Egy edénybe beleszórtam a karalábét, ráültettem a húsos keverékből gyórt gyúrt gombócokat, majd felöntöttem annyi vízzel, ami ellepte. Ez elsőre nagyon soknak tűnik, de a gombócok megisszák. Lefedve, közepes lángon majd egy órát rotyogtattam. Ekkor behabartam, megszórtam petrezselyemzölddel (sajnos most csak szárított volt otthon), és másnap jót ebédeltem belőle.
Ha a karalábé nem elég ízes, akkor érdemes tenni a lébe egy kis vegamixet.
Tápérték adagonként: energia 235 kcal, szénhidrát 28 g, fehérje 6 g, zsír 11 g.
A karalábé képe innen származik.
Egy darabig éltem Németországban, ott meg lehet csinálni a töltött karalábé extragyors változatát: A legtöbb szupermarketben kapható egy Rahm-Kohlrabi nevű fagyasztott termék. Ezt beleborítottam a fazékba, ráültettem a gombócokat, és az egészet puhára főztem, megspórolva a karalábépucolást és a habarást. Vizsgaidőszakban kiváló volt. :)