Egy nagyon egyszerű mártás következik a múlt hétvégéről, melynek egyik legnagyobb erénye a gyorsasága. A titok itt is a jó alapanyagban, jelesül az ízes gombában rejlik. Mivel az előző bejegyzés mérete úgyis túlszárnyalt minden előzetes elképzelésemet, ezért most rövid és tömör leszek, íme:
Tejszínes gombaszósz
- gomba (Lehetőleg vegyes és karakteres. Én szárított vargányás erdei gombakeveréket használtam, azt a zöld dobozost, amit minden nagyobb szupermarketben lehet kapni.)
- tejszín
- egy nagyon pici hagyma, annak is inkább a fele
- rozmaring
- só, fehér bors
- ha szükséges, keményítő
A gombát beáztattam. A folyamat gyorsítható, ha nem hideg, hanem forró vizet önt rá az ember. A hagymát lereszeltem, kevés vajon megdinszteltem. Beleszórtam a megdagadt gombát, nyakonöntöttem tejszínnel, és sót, borsot, valamint nagyon kevés őrölt rozmaringot szórtam rá. Így rotyogtattam egy ideig, amíg a kellő állagot el nem érte. Ha túl híg lenne, kevés vízzel elkevert keményítővel sűríthető.
Egy kérdés: Tudna valaki nekem olyan tejszínt ajánlani, ami
- nem növényi alapú trutyi,
- nincs benne karragén, mert arra nekem semmi szükségem,
- Budapesten, lehetőleg a piros metró vagy a 4-6-os villamos vonalán beszerezhető,
- és ha egy mód van rá, viszonylag hosszan eláll?