Nemrégiben a sógornőmék látogatóban voltak nálunk. Mivel én továbbra is kissé alacsonyan repülök, valami egyszerű, de nagyszerűt akartam csinálni vacsorára. Végül fűszeres-tejszínes paradicsomlevest ettünk (Ez olyan, mint a bármely más paradicsomleves, csak egy adag apróra vágott hagyma-fokhagyma-mediterrán zöldfűszer kombinációval indul, és a végén kerül bele több-kevesebb tejszín.), parmezános spárgarizottót (erről lesz szó most) és meggyes clafoutis-t (erről meg a következő bejegyzésben).
Az eredetijét egyszer régen egy Konyhamagazinban találtam (2003. jún.), bár azóta a konyhámban némiképp átalakult. Ennek az ételnek a lelke a bor. Mindenképp legyen száraz és fehér, és lehetőleg jó minőségű. A rizottóba úgyis csak 1 dl kerül, a maradékot meg el lehet szopogatni a vacsora mellé.
Parmezános spárgarizottó
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
egy zöldpaprika
17 dkg rizottórizs
1 dl száraz fehérbor
6 dl zöldségleves / húsleves
só, fehér bors
1 cukkini (inkább kisebb mint nagyobb)
4-5 szál spárga vagy egy kis spárgakonzerv (fehérrel és zölddel is finom)
reszelt parmezán
ha szeretnénk, 30-40 deka csirke- vagy pulykamell
Minden zöldséget megpucoltam, megfelelő darabokra vágtam (a hagymákat kicsire, a cukkinit félkarikára, a spárgát néhány centis darabokra, a paprikát kockákra). A hagymát megdinszteltem az olívaolajon. Hozzáadtam a fokhagymát és a paprikát. Ha teszünk bele húst, akkor az ezután kerül bele, falatnyi darabokra vágva. Hozzáadtam a rizst, egyszer megkevertem és felöntöttem a borral és a levessel. Sóztam, borsoztam, és kis lángon puhára pároltam. Kb. 10 perccel a vége előtt hozzátettem a spárgát és a cukkinit.
Parmezánnal megszórva tálaltam. Ez egy bő négy fős adag.