Kedvenc szakácskönyveim közé tartozik az egyébként bestselleríróként híressé vált Joanne Harris két szakácskönyve, a Francia konyha és a Francia piac. Míg a hölgy szépirodalmi munkássága engem nem nagyon fogott meg, ezt a két kötetet (szakácskönyves) polcom ékességeként tartom számon. Amellett, hogy gyönyörű, békés és ínycsiklandozó fényképek vannak benne, olyan recepteket tartalmaznak, amik eddig egyszer sem okoztak csalódást. A legtöbb esetben itthon is könnyen beszerezhető hozzávalókat tartalmaznak, és eddig mindig minden sikerült, amit a két könyvből kipróbáltam.
Az első kötetben találtam a cseresznyés clafoutis-t, ami egy rendkívül könnyű (mind elkészítésében, mind fajsúlyában) süti. A clafoutis egy klasszikus francia édesség, amely eredetileg magozatlan(!) cseresznyéből és egy laza palacsintatésztából áll. (Egy remek változatot találtam Chili & Vaníliánál. A sütiről részletesebben: ízlés szerint angolul, németül vagy franciául.)
Én barbár kelet-európaiként (és persze cseresznyeszezonon kívül) meggybefőttből készítettem a saját verziómat. A süti nem lesz túl látványos, de nagyon finom, különösen langyosan.
Meggyes clafoutis
750 g meggy (két üveg, ez nagyon soknak tűnik, de így lesz finom)
125 g liszt (én teljes kiőrlésűből csináltam)
50 g (gyümölcs)cukor
3 tojás
3 dl tej
vanília ízlés és lehetőségek szerinti formában (egy rúd belseje/vaníliaesszencia/vaníliás cukor)
A gyümölcsöt egy kivajazott/kibélelt tepsibe öntöttem. Felvertem a tojásokat, hozzákevertem a tejet és a vaníliát. Az egészet összekutyultam a liszt és a cukor keverékével, és ráöntöttem a meggyekre.
A tészta elsőre meglepően híg, ezért tettem be ezt a „technológiai” fotót róla. Kezdő háziasszony koromban ugyanis igen megrémültem, mikor először csináltam, hogy biztosan valamit elrontottam. :)
A sütit 180 fokon kb. 40 percig kell sütni. A tetejét megszórhatjuk porcukorral. Mint már írtam, langyosan a legjobb.