A kép a Wikipédiáról származik.
Miután a múltkor elpanaszoltam, hogy milyen nehéz jó sóskát szerezni, a nővérem - egyébként egyik állandó olvasóm - megsajnált, és elárasztott engem házi fagyasztott sóskával (hiszen könnyű annak, akinek kertje van...).
Már úgyis régóta áhítoztam egy kis sóskalevesre, ráadásul a sóskaszállítmánnyal elértem a fagyasztónk kapacitásának abszolút felső korlátját, így tegnap csináltam egy adag sóskalevest. Nem tudom, hogy mennyire elterjedt ez a levesfajta, én eddig a szűkebb rokonságom konyháin kívül nem találkoztam vele. Pedig a leves nagyon finom (persze, ha valaki szereti a sóskát) és igen egyszerűen készíthető. Körülnéztem a hagyományos magyar recepteket tartalmazó szakácskönyveimben (Ínyesmester, Bánffyhunyady, Horváth Ilona) is, de pont ilyet nem találtam. Horváth Ilonka ugyan valami hasonlót csinál, de balga módon tesz alá olajat, és kemény tojást vág bele. Pedig nincs jobb, ha csak a sóska tiszta ízét érzed, és a buggyantott tojás szépen rezeg a tányérban.
Mivel hirtelen felindulásból készült a leves, és gyorsan el is tűnt (Én azt hittem, háromszor eszem belőle, de a tegnapi ebéd után épp csak meg tudtam menteni magam elől egy adagot a mai zöldcsütörtökre, hogy stílszerű legyek.), így sem az adagokról, sem az arányokról nem tudok sokat írni. A pontos anyaghányadok meghatározásában egyébként a fent említett szakirodalom sem sokat segít, A jó házikonyhában például a következő áll: „5-6 személyre való leveshez vehetünk jól megnyomva egy tetejes nagy tányér sóskát...” Mindenesetre álljon itt a családi receptünk:
Sóskaleves buggyantott tojással
sóska (ha friss, akkor pucolva, apróra vágva)
liszt
tejföl
tojás
só
A sóskát csak úgy magában (szükség esetén pici vízzel) megdinszteltem. Megsóztam és felöntöttem egy kevés (!) vízzel. Egy kevés habarás (liszt+tejföl+kevés víz, jól elkutyulva egy kevés forró levessel) került bele. Ezután fel kell forralni, lezárni, és óvatosan beleütni a tojásokat. Lefedve néhány perc alatt pont jól megkötnek. (Én most óvatos duhaj vagyok a Baba miatt, így egy kicsit főztem a tojásokat, hogy biztosan ne maradjanak nyersek.)