Szombaton a huszonsokfokban már kevéssé stílszerű, ámde nagyon finom füstölt sonkával dúsított babfőzelék után valami könnyed desszertre vágytam. Mivel szinte minden gasztroblogon dúl az eperszezon, viszonylag könnyű volt ilyet találni. Az epernek igazán csak lekvár formájában vagyok barátja, így nálam fagyasztott meggy képezte a süti alapját, de természetesen bármilyen gyümölcsből készíthető.
Végül két bloggerkollegina receptjét ötvöztem: A süti alapja Cukros Katától, míg a teteje Trinity-től származik. Kata a viszonylag ismert vajas-kekszmorzsás hideg tortaalapot dobta fel dióval, ami különleges ízt ad a sütinek. Trinity pedig egy könnyed joghurtos-túrós desszertet csinált, ami az én sütim tetejére is rákerült.
Diós-joghurtos-gyümölcsös
100-110 g keksz (Bármilyen lehet, ha édes, akkor kevesebb cukor kell bele. Én egy teljes kiőrlésű lisztből készült semleges ízű kekszet használtam.)
40 g gyümölcscukor
100 g dió
50 g vaj
250 g túró
300 g gyümölcs
350 g joghurt
6 lap zselatin
A kekszet és a diót megaprítottam, hogy morzsaszerű állaga legyen. Ezután összedolgoztam az olvasztott vajjal és 20 g gyümölcscukorral. (Ha van két nagy késsel rendelkező aprító ketyerénk, akkor abban a leggyorsabb.) Ezt egy 17x26 centis, fóliával kibélelt tepsibe nyomogattam. A meggyet összeturmixoltam, összekevertem az áttört túróval és a joghurttal. 20 gramm gyümölcscukort tettem bele. Ezzel nem lett nagyon édes, ízlés és lehetőség szerint lehet emelni az adagot. A zselatint az előírás szerint előkészítettem és belekevertem a krémbe. A krémet a morzsára simítottam, és betettem a hűtőbe. Elvileg két óra hűtés után fogyasztható, nekünk egy nap didergés után lett az igazi.
A teljes adagban 185 g szénhidrát van.