A sógornőméktől egyszer karácsonyra kaptam egy kenyérsütőgépet. Ez egy elég hosszú kísérletezési folyamatot indított el nálam, aminek még messze nincs vége. Én is átestem a legtöbb fázison, amin szerintem a legtöbb lelkes kenyérsütő átesett: használtam lisztkeveréket, áttértem natúr lisztekre, magokra, sütőben sütésre, kézzel gyúrásra. Ezek között a változatok között ingáztam idő és energia függvényében. Mostanában viszont a növekvő hőmérséklet és pocak mellett kezdek visszatérni azokhoz a megoldásokhoz, amelyek során csak be kell szórni a dolgokat a gépbe, és a végén ki lehet venni a kész kenyeret. Így újra előszedtem a gép használati utasítását, mert abban volt pár recept. Kipróbáltam belőlük a parasztkenyér nevezetűt, ami a legjobb gépben sült kenyerem lett. Azóta többször is készült. Szép kinézetű és finom kenyér lett belőle. Gyönyörű vékony szeleteket lehet belőle vágni, és 2-3 napig finom marad.
Parasztkenyér
500 g | 750 g | 1000 g | |
olaj | 1,5 kk. | 2 kk. | 2,5 kk. |
víz | 205 ml | 290 ml | 355 ml |
só | 1 kk. | 1,5 kk. | 2 kk. |
tejpor | 1 ek. | 1,5 ek. | 2 ek. |
cukor | 1,5 kk. | 2 kk. | 2,5 kk. |
kenyérliszt | 180 g | 255 g | 310 g |
teljes kiőrlésű liszt | 85 g | 120 g | 145 g |
teljes kiőrlésű rozsliszt | 85 g | 120 g | 145 g |
szárított élesztő | 0,5 kk. | 1 kk. | 1,5 kk. |
A hozzávalókat betöltöttem a kenyérsütőbe, és teljes kiőrlésű liszthez való programmal megsütöttem. Bele lehet szórni egy-két marék magot, én nagyon szeretem lenmaggal. Ha gép nélkül készül, akkor a hozzávalókat értelemszerűen alaposan össze kell gyúrni, megkeleszteni, megformázni, megint keleszteni, majd forró sütőben megsütni.
Kenyérliszt helyett használható finomliszt és rétesliszt 1:2 arányú keveréke is. A tejpor+víz pedig természetesen kiváltható tejjel, csak az nálunk ritkán szokott otthon lenni.
Kenyérsütéssel kísérletezőknek ajánlom az http://emargit.gportal.hu/ oldalt, szerintem a legjobb magyar nyelvű honlap a témában.