Ahogy mostanában mindent, az idei Szenteste menüjét is elsősorban „bababarát” szempontok határozták meg, miszerint legyen viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészíthető, valamint könnyű legyen melegíteni. Még korábban vettem két darabka fagyasztott lazacot (de majd ha kijön a jó idő, akkor rendszeresen elmegyünk a piacra-racra, és végre megint lesz mindenféle friss hozzávalónk :), úgyhogy ehhez kerestem megfelelő receptet.
Elsőként Chili és Vaníliánál és Cserkénél néztem körül valami ötletért, de nem találtam a fenti kritériumoknak megfelelő változatot. Végül C&V-től indulva ráleltem a svéd Anne blogjára. Reméltem, hogy mivel ott a messzi északon nagyságrendekkel több lazac fogy, mint nálunk, a receptjei között találok valami jót. És lőn: egy remek citromos szószos lazacra bukkantam. Ugyan ő ezt gyors hétköznapi vacsorának javasolta, de nekünk remek karácsonyesti étel lett belőle. A recepten csak picit változtattam, az arányok lettek mások, de még így is kissé sűrűbb lett a szósz, mint vártam.
Citromos-tejszínes lazac
250 g lazacfilé
1 kis hagyma, felkockázva
1 nagyobb répa, durvára reszelve
1 (kezeletlen!) citrom reszelt héja (Ez nagyon fontos, ettől lesz finom!)
200 ml zöldség-/húsleves
1 tk. ecet
200 ml tejszín
1 tk. keményítő vagy 1-2 g szentjánoskenyér-liszt
só, fehér bors
zsiradék
Kevés vajon megpároltam a hagymát, a répát és a citromhéjat. Felöntöttem a húslevessel és a tejszínnel, majd forrás után öt percig főztem. Sóztam, borsoztam, és besűrítettem a szentjánoskenyér-liszttel. Óvatosan beleforgattam a kockára vágott halat és néhány percig rotyogtattam.
Kukoricás rizzsel ettük.
(Elnézést a kép minőségéért, Szentestén ennyi telt tőlünk. Viszont meg kellett mutatnom, milyen szép tányérunk van. :)