Még a krumplis borítás előtt
Hogy, hogy nem a karácsonyfa alatt 2009-ben is több főzéshez-evéshez kötődő dolgot találtam. Egyrészt a tavalyi robotgép kiegészült egy fagylaltkészítővel, egy gabonaőrlővel és slusszpoénként egy hasábburgonyaszeletelő-feltéttel. Másrészt több gasztronómiai témájú könyv és újság is helyet foglalt a fa alatt. A legnagyobb örömet a Czifray-szakácskönyv okozta, amit végre újra kiadtak, de kellemes meglepetésnek bizonyult a Reader’s Digest Piték és lepények című könyve.
A Répaevő Kisasszony névnapja alkalmából összeszaladt a család egy része, így rögtön ki is próbáltam belőle egy receptet, ami elég jól előkészíthető, evés előtt már csak a sütőbe kellett betolni egy időre.
A szakácskönyv szerint az ételt az ír colcannon ihnlette, amelynek főbb összetevői a krumpli, valamilyen káposztaféle és a(z új)hagyma. (Bővebben róla angolul és németül.) A pités könyvben szereplő változatban egy almás-csirkés ragut borít a káposztás krumpli. Az eredeti receptet a körülmények miatt kicsit átdolgoztam. Az előre elkészített összetevők miatt tovább sütöttem, valamint a kelkáposzta-újhagyma kombináció helyett egy póréhagyma került bele. (Hirtelen ugyanis nem tudtam volna mit kezdeni egy kelkáposztával, amiből csak 20 dkg-t használok el.)
Ír krumplis rakott csirke
50 dkg csirkemellfilé
1 hagyma
4 sárgarépa
2,4 dl csirkealaplé
2,4 dl almabor vagy almalé
1 kiskanál magos mustár
2 nagyobb alma
tárkony
70 dkg krumpli
1 póréhagyma
4 evőkanál tej
2,5 dkg vaj
só, bors
zsiradék
A krumplit puhára főztem, összetörtem, a tejjel és a vajjal habosra kevertem. A póréhagymát felkarikáztam, és a krumplipüréhez kevertem.
Megdinszteltem a felaprított hagymát, majd hozzáadtam a kockára vágott csirkemellet. Amikor megpirult, hozzáadtam a karikára vágott répát. Ráöntöttem a húslevest és az almalevet, belekevertem a mustárt és a tárkonyt. 15-20 percig főztem. A végén hozzáadtam a megtisztított, kockára vágott almát, de azzal már csak egyet rottyantottam. (Ha túl híg lenne, egy kiskanál hideg vízben elkevert keményítővel sűríthető.)
Egy tűzálló tálba öntöttem az almás-csirkés ragut, és befedtem a krumplipürével. 180 fokos sütőben 30 percet sütöttem. (Mivel én a ragut és a krumplit előző nap elkészítettem, ezért kellett viszonylag sokáig sütni, hogy kellően átmelegedjen. Frissen készítve rövidebb idő is elég neki, amíg a krumpli megpirul a tetején.)
Hat adag lett belőle.