Mostanában a teljes rokoni és baráti kör a Kisasszonyt szeretné megnézni, még ha ennek ő időnként nem is örül. (A hétvégén a legjobb barátnőm láttán, akivel egyébként korábban már találkozott is, olyan kétségbeesett zokogásban tört ki, hogy alig tudtam megvigasztalni. Annyi okos és szép dolgot örökölhetett volna az anyjától, muszáj volt éppen ezt?)
Én pedig továbbra sem tudom megtagadni a természetemet, és szívesebben kínálom meg a látogatókat egy kis saját készítésű süteménnyel, mint ropival. Szerencsére a Kisasszony nagyon szeret a kis hintaszékében üldögélni és bámulni, hogy mit ténykedek a konyhában. De persze ez nem jelent a végtelenségbe nyújtható szórakozást, így mostanában gyakran kerül a vendégek elé egy remek sütemény, ami sokféleképpen variálható, és csak összekeverni-megsütni kell, nincs vele különösebb macera. Még a tojásfehérjét sem kell felverni bele, elegendő egy tál hozzá.
A recept a Porontyról származik, és itt egy meggyes-szegfűszeges-mandulás változatot örökítek meg. Ez egy sima kevert süti, de a korábbi hasonló próbálkozásaimnál sokkal finomabb az állaga.
Gyors gyümölcsös süti
15 dkg (gyümölcs)cukor
2 tojás
5 dkg vaj
25 dkg rétes(!)liszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál vaníliás (gyümölcs)cukor
1 doboz tejföl
1 citrom héja
őrölt szegfűszeg
70 dkg meggy
szeletelt mandula
A cukrot a két tojással kikevertem. Hozzáadtam a megolvasztott vajat, majd belekevertem a többi hozzávalót a meggyig. A meggyet beleforgattam a tésztába, egy 30x20 centis tepsibe öntöttem, és megszórtam szeletelt mandulával. 170 fokra előmelegített sütőbe tettem körülbelül fél órára.
A hozzávalók (a gyümölcs, a fűszerek, a mandula) természetesen szabadon variálhatók. Emellett a liszt egy része helyettesíthető kakaóporral, darált dióval vagy mandulával stb.