A kép innen származik.
Néhány hónapja egy új fagyasztóval lettünk gazdagabbak, amit időközben szorgosan meg is töltöttem mindenféle alapanyaggal és készétellel. Azóta viszont nagy ütemben pusztítjuk a hűtőhöz tartozó kis fagyasztóban lévő megmaradt ételeket, mert azt szeretném alaposan kitakarítani, és oda költöztetni a Kisasszony lefagyasztott ételkockáit és a fűszereket, hogy kéznél legyenek.
Ennek jegyében készítettem egy halas ételt, ami sok mindent eltüntetett a fagyasztóból, illetve a hűtőből is. Fényképet nem is csináltam róla mielőtt nekiláttunk, mert olyan szimplának tűnt, de aztán meglepően finom volt, így legalább írásban megörökítem. A recept bizonyos részei természetesen variálhatók (pl. a tejföl-tejszín arány azért alakult így, mert mindkettőből volt egy fél adag), azt hiszem, engem a borsó-tárkony kombináció fogott meg.
Tárkonyos-borsós hal
3 szelet halfilé
30 dkg zöldborsó
1,5 dl tejszín
1 dl tejföl
tárkony
száraz fehérbor
vaj
só, bors
citromlé
szükség esetén keményítő
A halszeleteket sóztam, borsoztam, meglocsoltam egy kevés citromlével, és egy kiolajozott edényben 200 fokon megsütöttem. (Közben a köretnek szánt újkrumpli is megsült, szintén sóval-borssal és egy kevés olívaolajjal.)
A borsót kevés vajon megpároltam, felöntöttem egy kevés borral. Ezt elpárologtattam, majd hozzákevertem a tejszínt és a tejfölt. Sóval, borssal, tárkonnyal fűszereztem. Nekem kellő sűrűségű lett a mártás, de szükség esetén egy kiskanál vízben lekevert keményítővel sűríthető.
Három adag lett belőle.