Újév napján stílusosan lencsét is ettünk, mégpedig a Férj nagy kedvencét, egy svéd lencselevest. A recept az Annas mat című svéd szakácskönyvben szerepel, amit a nővérem stockholmi tanulmányai idején vett. A svéd (valamint a többi skandináv és a holland) nyelv nagy előnye, hogy ha az ember elég jól beszél angolul és németül, valamint hajlandó kiszótárazni néhány ősi viking szót, akkor kiválóan lehet érteni a recepteket, és más hasonlóan egyszerű szövegeket. Éppen ezért ezzel a levessel még én is megbirkóztam. Évek óta rendszeres szereplő az asztalunkon, de éppen ma lepődtem meg rajta, hogy még nem került fel a blogra.
Lencseleves
1 nagy hagyma
1-2 evőkanál zsiradék
1-2 teáskanál paprika
3 dl lencse
1,25 l húsleves
2 nyers meghámozott, felvágott krumpli
2 evőkanál paradicsompüré
só, bors
Gyenge tűzön, kevés zsiradékon párold üvegesre a hagymát! Szórd meg pirospaprikával, és keverd el! Add hozzá a többi hozzávalót, és addig főzd, míg a lencse és a krumpli is puha lesz (kb. 30 perc)! Tálald nagy citromcikkekkel, friss kenyérrel vagy pirítóssal és sajttal!
A recept nyomtatható változata itt.