A múlt hétvégén gesztenyeehetnékem támadt, aminek aztán sikerült egy viszonylag bonyolult módját választanom. A Nosalty-n találtam meg a gesztenyekocka receptjét, amit végül több fordulóban (tészta, krém, hab) el is készítettem a Férj legnagyobb örömére. Az eredeti recepten nem sokat változattam, csak lecsökkentettem a cukor mennyiségét. Legközelebb valószínűleg kevesebb tejszínhabot teszek a tetejére, nyomózsákból megdíszítve.
Gesztenyekocka
A tésztához:
2 ek. kakaópor
6 ek. liszt
fél csomag sütőpor
5 ek. gyümölcscukor
6 tojás
100 g margarin
A krémhez:
100 g gyümölcscukor
3 dl tej
37 g keményítő
vanília-kivonat
500 g gesztenyemassza
2 ek. rum
200 g margarin
A tetejére:
6 dl tejszín
kevés gyümölcscukor
2 ek. kakaópor
A tojások sárgáját kikevertem a cukorral, hozzáadtam az olvasztott margarint. Belekevertem a száraz hozzávalókat, és beleforgattam a fehérjékből vert habot. 180 fokos sütőben körülbelül 20 percig sütöttem.
A tejből, a keményítőből, a cukorból és a vanília-kivonatból sűrű pudingot főztem, és kihűtöttem. Belekevertem az áttört gesztenyemasszát, a rumot és a habosra kevert margarint. A krémet a kihűlt tésztára kentem.
A tejszínből kemény habot vertem, és a krém tetejére simítottam. A tetejét megszórtam kakaóporral, és a hűtőben hagytam megdermedni.
A recept nyomtatható változata itt.