Bár nagyon szeretem a blogját, Mautner Zsófi szakácskönyve megjelenésekor az volt az első gondolatom, hogy minek ez nekem. Hiszen a blogot rendszeresen olvasom. Aztán belelapozva rájöttem, hogy sokkal több ez, mint a blogból kiragadott receptek halmaza. Legnagyobb örömömre aztán nemsokkal a megjelenés után megkaptam ajándékba, azóta is gyakran forgatom.
Az alábbi csirkével már régen szemeztem, általában szeretek mindent, ami savanyú, ebbe meg nem kellett nagyon fifikás alapanyag, és rengeteg időt sem kell miatta a konyhában tölteni. A múlt hétvégén a Férj szülei voltak nálunk látogatóban kisasszonymegőrzés céljából, akkor készült el ebédre. Legközelebb több zöldséget teszek bele, én (és a többiek is) szívesen ropogtattam volna még az éppenpuha répát-zellert. Most csak annyit módosítottam, hogy mivel gyümölcscukrot használtam, az előírtnál egy evőkanállal kevesebbet tettem a pácba.
Sült csirke édes-savanyú escabeche páccal
4 csirkecomb
só, bors
olívaolaj
A páchoz:
6 evőkanál olívaolaj
2 nagy lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
3 evőkanál gyümölcscukor
1 dl fehérborecet vagy almaecet
5 dl leszűrt húsleves
2 közepes répa
2 szál szárzeller
2-3 ág kakukkfű
2-3 babérlevél
só, bors
A csirkecombokat sóztam-borsoztam, megkentem olajjal, és 200 fokos sütőben egy órát sütöttem. Közben az olajon megpároltam a félkarikára vágott hagymát és fokhagymát. Megszórtam a cukorral, majd felöntöttem az ecettel és a húslevessel. Hozzáadtam a zöldségeket és a fűszereket, majd közepes lángon bő öt percig főztem. Ezután nagy lángon kb. öt perc alatt beforraltam. Az elkészült csirkére öntöttem, és pirított krumplival tálaltam.
A recept nyomtatható változata itt.