Mostanában, ha valami új receptet próbálok ki, annak jellemzően kétféle motivációja szokott lenni: Vagy valaki jön hozzánk vendégségbe, ezért szeretnék valami érdekeset főzni, vagy van egy alapanyag, ami váratlanul beugrott a kosaramba, esetleg meglapult a hűtő mélyén, és el kellene használni. Így jártam most három kis pohár tejföllel, amik éppen lejártak. Látszatra semmi bajuk nem volt, de teljesen nyersen már nem akartam őket elhasználni. Ebédünk éppen volt, feltúrtam hát a Nosalty-t, és találtam egy olyan sütit, amibe sok tejföl kell, és nem a „rétegezzünk össze édes dolgokat tejföllel”-típusú desszert volt. Aztán persze variáltam kicsit rajta, jelentősen csökkentettem a cukormennyiséget, és nyírfacukrot tettem bele, illetve narancshéjjal, és mazsolával, illetve jobb étcsokival emeltem a színvonalat. Az eredmény egy nem túl látványos, de jól elnyammogható puha süti lett.
Tejfölös csodabogár delux
20 dkg liszt (fele félfogós, fele teljes kiőrlésű, de ez ne riasszon el senkit, lehet csak finomliszt is)
15 dkg nyírfacukor
2 tojás
1 cs sütőpor
10 dkg étcsoki
egy marék mazsola
45 dkg tejföl
narancshéj
A mazsolát egy bögre vízben megforraltam a mikróban, a csokit egészen apróra vágtam. Az összes hozzávalót összekevertem, és 170 fokon 30 perc alatt megsütöttem.
A tepsim kb. 24x30 centis. Legközelebb valószínűleg eggyel kisebben csinálom, úgy magasabb lesz. Lehet rá csoki vagy cukormázat is tenni. Kép nincs, mert mostanában azért nem írok meg egy csomó posztot, mert vagy egyáltalán nem sikerül képet készítenem, vagy csak nem lesz elég jó. Most legalább bejegyzés és recept van.