A legjobb dolgok továbbra is a váratlanul előbukkanó alapanyagok felhasználásából adódik. Nagyon szeretem a karalábét, nyersen, töltve, húslevesben. Nem is tudom, miért nem használom gyakrabban, más szerepben is. Most volt egy karalábém, elkezdtem hozzá receptet keresgélni. Találtam is egy jó csirkéset, majd a fagyasztóban a csirkemell mellett egy adag vegyes tengeri herkentyűt. Mivel csak egyedül ebédeltem, a tengeri állatokat nem kedvelő Férj nélkül, így aztán módosítottam a recepten, és - nem azért, hogy magamat fényezzem - igen finomat készítettem. Legközelebb talán még egy kis fehérbort lenne érdemes ráönteni (főzés közben és után is).
Karalábé a tenger gyümölcseivel
(2 adag)
1 fej karalábé
tenger gyümölcsei (nem mértem le, egy nagyobb fajta müzlistál tele volt vele)
egy kis fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
fél citrom leve
2 dl tejszín
egy kiskanál liszt
só, bors
egy csokor petrezselyem
olívaolaj
A hagymát, a fokhagymát és a karalábét megpucoltam, felkockáztam. Egy serpenyőben kevés olívaolajon elkezdtem dinsztelni a hagymát. Kis idő múlva hozzáadtam a fokhagymát és a karalábét. Kevés citromlével, majd nagyon kevés víz (ehelyett jöhet legközelebb a bor) hozzáadásával kis lángon félpuhára pároltam a karalábét úgy, hogy elfője a folyadékot. Hozzáadtam a tenger gyümölcseit, amit nagy lángon megpirítottam. Egy idő után ez egy kis levet eresztett, abban puhára főztem az egészet. Megszórtam a liszttel, felöntöttem tejszínnel, sóztam, borsoztam. Felforraltam és beleszórtam a felaprított petrezselymet.
Vadrizses rizskeverékkel és egy kevés citromlével tálaltam.