Nemrégiben barátaink jártak nálunk, engem pedig a tavasz első jeleit mutató piac és a szintén ezt sugárzó gasztronómiai újságok megihlettek.
Előételötletet a Nosallty-s Petrától loptam, és nem is módosítottam rajta sokat, csak a balzsamecetet kis lángon picit besűrítettem. (Majd esztétikus cseppeket pöttyöztem a tányérra, amit sikerült kissé ferdén letennem a tálalásig, így az esztétikus cseppjeimből egy nagy maszat lett... Ennek ellenére nagy sikere volt.)
A főfogás Fűszeres Eszter receptje, amit a legutóbbi Stahl magazinban találtam. Sosem készítettem még nyulat, de a vacsoravendégek olyan közeli barátok, akiken kicsit kísérletezni is szabad. A kísérlet jól sikerült, azt hiszem, ezentúl nyúlhús is többször felbukkan majd a konyhánkban. Egy nagyon könnyű hús, mégis sokkal ízesebb, mint a csirke-pulyka. A nyúlcombban van egy méretes csont, így fejenként egy-egy combbal számolhatunk. Az eredeti receptben pezsgő szerepelt, én ennek híján borral készítettem.
A desszerthez ihletet a májusi Magyar Konyhában kaptam. Szegény Varju Viktor (Bock Bisztró) biztos fogná a fejét, ha ezt olvasná, hogy mit csináltam én az ő epertartáros csokoládétortácskájából, melyben olyan szépnevű alkotóelemek vannak, mint sablée és csokoládéganache. Egyszer mindenképpen kipróbálom az eredeti változatot is, de a szűkös időkeret ezt most nem engedte. Az eredeti koncepciót (diós morzsa - eper balzsamecettel - csokoládékrém) megtartottam, de jócskán egyszerűsítettem a recepten. Nem magam sütöttem a kekszet, a csokis krém pedig a tojásos-tejszínes ganache helyett egy egyszerű, sűrűre főzött keményítős csokipuding lett. A végeredmény pedig nagyon finom.
Boros nyúlcomb
4 nyúlcomb
15 dkg húsos szalonna
2 csomó újhagyma felkarikázva
2 dl száraz bor
rozmaring
olívaolaj
só, bors
A nyúlcombot sóztam, borsoztam. A szalonnát felkockáztam és a hagymával megpirítottam az olajon. Rátettem a nyúlcombokat, és mindkét oldalát megpirítottam. Ráöntöttem a bort, megszórtam rozmaringgal, és fedő alatt kb. 40 percig pároltam. Közben kevés vizet öntöttem még alá, mikor elfőtte. Kukoricás rizzsel ettük.
Epres-csokoládés torta
20 dkg diabetikus omlós keksz
10 dkg dió apróra vágva, esetleg megpirítva
10 dkg vaj (ez lehet kicsit több)
30 dkg eper
egy kiskanál balzsamecet
három evőkanál kakaópor
1+2 evőkanál xilit vagy gyümölcscukor
80 g keményítő
8 dl tej
A kekszet összetörtem, összekevertem a dióval, egy kanál cukorral és az olvasztott vajjal, és a tortaforma aljára lapogattam. Az epret apróra vágtam, meglocsoltam a balzsamecettel, és a kekszmorzsa tetejére terítettem. A tejet felforraltam, egy kevés hideg tejjel simára kevertem a keményítőt, kakaóport és a maradék cukrot. A forró tejbe öntöttem, és felforraltam, így egy sűrű pudingot kaptam. Ezt szétterítettem az eper tetején, és a hűtőbe tettem megdermedni.