A kép a Stockvaultról származik, én ennél több cukkinit használtam kisebb kockákra vágva.
Ez a recept nem tartalmaz sok újítást a cukkini darabolásán és a keményítő mennyiségének csökkentésén túl, leginkább azért írom ide, hogy én is könnyebben visszakereshessem később. Az eredeti Stahl Judittól származik, én a Nosalty-n leltem rá. Nagyobb mennyiségű cukkini kell hozzá (három közepes cukkiniből két rendes adag lett) és a citromhéjtól rendkívül friss és érdekes íze lesz.
Kapros cukkinifőzelék
(kb. 2 adag)
3 közepes cukkini
5 dkg vaj
2 dl tejszín
2 dl tej
két-három darabka citromhéj
egy kis csokor kapor
2 kiskanál keményítő
só, bors
A cukkiniket egészen kis kockákra vágtam (hosszában egyik irányból negyedeltem, a másik irányból feleztem, majd kb. 3-4 milliméter szélesre aprítottam). A vajat megolvasztottam egy lábasban, rászórtam a cukkinit, pár percig kevergettem, közben sóztam, borsoztam, és beledobtam a citromhéjdarabokat. Lefedve a saját gőzében 10-15 percet pároltam, míg nem lett teljesen puha (ez ízlés kérdése). A tejet, a tejszínt, a kaprot és a keményítőt csomómentesre kevertem, és felöntöttem vele a cukkinit. Egyet rottyan és kész.