Ez a sütemény nem egy nagy durranás, kép se készült, joghurtos kevert tészta sárgabarackkal. Két egyszerű, de nagyszerű dolog miatt került ide, leginkább magamnak feljegyzésre: A rázás és a lekvárral való megkenés. A sógornőmnél láttam, majd egy internetes antikváriumban le is csaptam néhány hónapja egy Dr. Oetkeres könyvre, a Rázott süteményekre. A könyv alapgondolata viszonylag egyszerű: híg kevert tésztákhoz a világon semmi szükség nincs habverőre, elektromosra meg különösen nem, egy jól zárható edényben fél perc alatt összerázhatók a hozzávalók. Természetesen ugyanígy keverhetők ezek kanállal, kézi habverővel is, de kipróbálva gyorsabb, könnyebb, hatékonyabb a rázás.
A sütiben a másik jó egy egészen egyszerű dolog: a kész süteményt meg kell kenni felmelegített baracklekvárral. Ettől ízesebb és fényes lesz. Ráadásul nekünk baracklekvárból igen jófajta van, anyukám által készített sűrű, gyönyörű színű sárgabaracklekvár. Még volt otthon egy sárgabarackkonzerv, de most már lassan lehet frissből is csinálni. Azzal ugyan kicsit macerásabb (pucolni, magozni), de szerintem megéri a különbségért.
Barackos rázós sütemény
legalább fél kiló sárgabarack
1 pohár joghurt (175 g)
300 g liszt
egy csomag sütőpor
200 g nyírfacukor
kezeletlen citromhéj
3 tojás
150 ml olaj
baracklekvár
A barack és a lekvár kivételével az összes hozzávalót egy jól záródó (kb. 3 literes) edénybe tettem. Alaposan összeráztam (15-30 másodperc), a masszát egy kanállal még egyszer átkevertem, és a sütőtepsire simítottam. Kiraktam a fél barackokkal. 180-200 fokon kb. fél órát sütöttem. A lekvárt egy kicsit felmelegítettem, és megkentem vele a süteményt.