Van egy kiváló brokkolikrémleves-receptem anyukámtól, friss brokkoliból hagymadinszteléssel, habarással stb. Ez sem egy hosszú és bonyolult vállalkozás, de én olyan levest szerettem volna, amiben egyrészt nincs liszt, másrészt, ha lehet, ezzel az óriáspocakkal még ennyit se kell álldogálni a tűzhelynél. Az elkészítés sebességét tovább növelte, hogy nem friss, hanem fagyasztott brokkoliból készült.
A levesbetéthez pedig egy zacskós leves tasakjáról loptam az ötletet: Felkockázott paradicsomot szórtam a levesbe, ami frissességével jól illett a nagyonzöld leveshez.
Brokkolileves
500 g fagyasztott brokkoli
2 gerezd fokhagyma
egy pohár tejföl
hús-/zöldségleves (fagyasztóból vagy kockából)
só, bors
tálaláshoz 1-2 paradicsom
A brokkolit egy fazékba borítottam, és felöntöttem annyi levessel, ami éppen ellepte. A fokhagymát felaprítva vagy szétnyomva lehet beletenni, nekem még éppen volt itthon fagyasztva szárított változat is, abból szórtam bele. Sóztam, borsoztam, és puhára pároltam a brokkolit (nem főzd szét!). Beletettem a tejfölt és az egészet összeturmixoltam. (Ha valaki szereti, néhány brokkolirózsát félre lehet tenni előtte, hogy egészben kerüljön a levesbe.) Ha túl sűrű, akkor további levessel/vízzel lehet hígítani. Kockára vágott paradicsommal tálaltam.