Pénteken már a csak a sarki Penny-ig sikerült elgurulni bevásárolni. Végül egy fej kelkáposztát meg egy doboz darált húst pakoltam bele a kosaramba, hogy ebből majdcsak lesz valami ebéd. Otthon aztán fellapoztam a Stahl magazin téli számát, mert emlékeztem rá, hogy néhány oldalt különböző téli zöldségeknek - többek között a kelkáposztának is - szenteltek. Az ott található töltött kelkáposztát főztem meg némi módosítással mindannyiunk nagy megelégedésére.
A módosításoknak három oka volt: 1) Gyorsítottam rajta annyit, hogy a spájzban fellelt kész paradicsomszószban rotyogtattam meg a töltelékeket. Az eredeti se lett volna bonyolult (hagyma, hámozott paradicsom, kakukkfű), de nekem kész szószom volt, paradicsomkonzervem meg már nem, és nem akaródzott visszaballagni a Pennybe. Egyébként az étel szerintem elbír több szószt, legközelebb valószínűleg két adag paradicsomból készítem. 2) Zsemlemorzsa helyett zabkorpát használtam. Elég jó helyettesítők, és a vércukorszintnek sokkal jobb az utóbbi. 3) Nem volt fenyőmagom, így darabolt mandula került bele. Négy adag lett.
Paradicsomos töltött kelkáposzta
8 kelkáposztalevél
paradicsomszósz 40 dkg paradicsomkonzervből (kacsazsíron/vajon dinsztelt hagymával, kakukkfűvel 10 perc alatt összerotyogtatva)
50 dkg darált hús (az eredetiben pulyka, nálam sertés)
3 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyemzöld (ez nagyon jót tesz neki, de vész esetén kihagyható)
60 g zabkorpa/zsemlemorzsa
30 g fenyőmag/mandula
só, bors
A kelkáposztalevelek vastag erét kivágtam, és egy-két percre forrásban lévő vízbe tettem, hogy picit megpuhuljanak. A töltelékhez összekevertem a húst, az összezúzott fokhagymát, a petrezselyemzöldet, a zabkorpát, a mandulát, és sóztam-borsoztam. Beletöltöttem a kelkáposztalevelekbe, és a felforrósított paradicsomszószba ültettem a töltelékeket. 20 percig főttek, félidőben megfordítottam őket.