Lassan véget ér az eperszezon, és nem is vagyok nagy rajongója a gyümölcsnek, de pár hete mégis csak az eper lett a vacsora főszereplője. Már régóta próbáltunk egy baráti házaspárral időpontot egyeztetni, hogy meglátogassanak minket, végül egyetlen este volt alkalmas, aznap, mikor megjöttünk a nyaralásból. Hazafelé délelőtt megálltunk alapanyagokért a Fehérvári úti piacon, és délután összeraktam a vacsorát. Igazi májusi gasztrogiccsként spárgát és epret használtam. A sült kacsamell mellé zöldspárgás-epres saláta került (zöldspárga feldarabolva, kevés vajon roppanósra sütve, felcikkezett eper, só, bors, olívaolaj, balzsamecet). Desszertnek pedig sűrű, formába öntött csokipudingot készítettem, és eperöntettel tálaltam. Az eperöntet nagyon egyszerű volt, összeturmixoltam az epret, kicsit megédesítettem és felforrósítottam.
A maradék epermártást natúr joghurtba kevertem, ami persze klasszisokkal jobb, mint bármilyen bolti fűrészporos epres joghurt. Ez adta az ötletet ahhoz is, hogy némi epret átmentsek a későbbiekre is. Így ma egy újabb kiló epret leturmixoltam, és jégkockatartóban lefagyasztottam.
Végül a nagyon csokis puding receptje:
Csokoládépuding formában
4 dl tej
40 g keményítő
10 g keserű kakaópor
50 g étcsokoládé
100 g cukor/eritrit
A tej nagyobb részét egy kis edénybe tettem, beleolvasztottam a csokoládét, majd felforraltam. A maradék tejben elkevertem a keményítőt és a cukrot, majd hozzáadtam a forró csokis tejhez. Felforraltam, kicsit hagytam besűrűsödni, és formákba öntöttem. Jól megszilárdult, és szépen kitöltötte a formát. Most egyszerű muffinformát használtam, de szerintem aprólékosabb mintákkal is jól működhet.