A lecsókészítés nálunk a Férj privilégiuma/feladata, de a piacról hazafelé, kosaramban egy gyenge tökkel arra gondoltam, ebből most nem tökfőzelék és nem is töltött tök lesz, hanem valami újdonság. Így akadtam a tökös lecsóra. Bár több receptet végignéztem, sehol nem emlegették, hogy a tökkel oly gyakran együtt járó kaprot ebbe is lehetne tenni. De mivel a paprikás szaft és a kapor párosítása szerintem szintén jó dolog (lásd pl. a Kedvessy-karajt), így arra jutottam, ebből se maradjon ki a kapor, és ezt nem is tettem rosszul. A másik újításom annyi volt, hogy a paradicsom egy részét csak a legvégén adtam a lecsóhoz, így az nem főtt szét.
Tökös lecsó
2 nagy hagyma
1 kg paradicsom
1 kg tök
2 kg paprika
zsiradék
pirospaprika
kapor
só, bors
Minden zöldséget megpucoltam, felkockáztam. A hagymát megdinszteltem, megszórtam pirospaprikával, majd rádobtam a paprikát, a tököt és a paradicsom felét. Megfűszereztem (kapor, só, bors). Puhára pároltam, majd a legvégén hozzáadtam a maradék paradicsomot, és lezártam alatta a tüzet.
Ez egy jókora adag lett, ha elfogyott, majd megírom, hogy pontosan hány személyes. Rizzsel ettük.
Ízlés szerint lehet még cifrázni kolbásszal, virslivel, tojással stb.