Mit tegyen egy jó feleség, ha a Férj negyven fokban tíz perccel ebéd előtt lógó orral azt kérdezi, hogy „Nincs leves?”? Abban biztos voltam, hogy a tűzhelyet még annyi időre sem vagyok hajlandó begyújtani, amíg egy zacskós levest megfőzünk. (Az ebéd többi része előző este elkészült szintén időjárási okok miatt.) Emlékeztem rá, hogy a nyári Stahl magazinban vannak hideg levesek. Fellapoztam, persze olyan nem volt, amit egyáltalán nem kellett volna főzni, de ötletet adott, és hála a július elején lefagyasztott meggynek (amiért ezúton is óriási köszönet Barnának!), sikerült levest rittyentenem tíz perc alatt főzés nélkül. És egyúttal megdöntöttem azt a hitemet is, hogy én nem szeretem a gyümölcslevest. (Nem ám, azt a langyos, édes kulimászt, amit az iskolai menzán adtak.)
Joghurtos meggyleves tíz perc alatt
30 dkg fagyasztott meggy
egy kis pohár joghurt (175 g)
egy nagy evőkanál cukor, eritrit vagy más édesítő
szegfűszeg
fahéj
A meggyeket annyira olvasztottam csak meg a mikróban, hogy a botmixer már elbírjon velük. Néhány szemet félretettem levesbetétnek. Összeturmixoltam a hozzávalókat, egy löttyintésnyi vizet adtam hozzá, hogy ne legyen túl sűrű. Beletettem a kimaradt meggyeket, és gyorsan megettük. Két adag lett.