Most, hogy az aprónép nem olyan nagyon apró, mint tavaly nyáron, felcsillant a remény, hogy idén több zöldséget-gyümölcsöt tudok eltenni télire, mint az elmúlt két évben. Ehhez segítségül - némi célzott sóhajtozás után - kaptam egy befőzőautomatát névnapomra. A ketyere nem bonyolult: Egy fűtőszállal rendelkező nagy fazék, amiben meg lehet gőzölni az eltevésre váró zöldséget, gyümölcsöt, sőt a használati utasítás szerint akár húst is. A gőzölés miatt nem szükséges tartósítószer, és akár cukormentes befőtteket készíthetünk. Korábban már többféle dolgot tettem el gőzöléssel, a befőzőautomata csak egyszerűsíti az egész macerát, nem kell úgy figyelni a befőttekre, hogy mikor mennyire forr a víz, milyen hőmérsékleten, meddig kell hőkezelni a gyümölcsöt/zöldséget, hanem a gép a szükséges ideig egyenletes hőmérsékleten tartja a vizet. Ezt főleg most ebben a két kisgyerek után szaladgálós időszakban nagyon tudom értékelni.
Elsőként spárgát és sóskát tettem el néhány üveggel. Ezzel az eljárással a spárga elég puha lesz, de bizonyos ételekbe (pl. leves), kiválóan fogyasztható. A sóska szépen megőrizte a színét (az ízét még nem tudom), csak az meg kissé lelombozó, hogy egy óriás zsák sóskából lesz két kis üvegnyi...
Második körben a felső szomszédaink segítségével szerzett fantasztikusan finom eperből készítettem lekvárt. Ehhez segítségem is volt:
Hogy a segítség vagy a lekvárkevergetés késő esti időpontja miatt történt-e, hogy a lekvár kissé folyós lett, nem tudom. De ízre nagyon jó, a következő gyümölcsnél pedig valószínűleg belevágok a szörp-lekvár készítés kombinációjába. Ha minden jól megy, a jövő héten érkezik hozzánk egy nagy adag kisvárdi cseresznye.
Az eddigi mérleg:
- 4 üveg zöld spárga (1 kg spárgából)
- 3 üveg fehér spárga (1 kg spárgából, de elég vacak volt)
- 2 üveg sóska (1 kg sóska)
- 20 üveg eperlekvár (7 kg eper)