Anyukámék jóvoltából kaptam pár szabadnapot itthon, míg a csimoták náluk nyaralnak. Mivel a Kisebbik mostanában fél hatkor kel, így ma reggel hátamra kaptam, és elballagtunk az Örsre a piacra, ahonnan kedvenc Joli nénink jóvoltából 8 kg paradicsommal tértünk haza. Délután, miután a gyerekek elmentek, neki is álltam, most már békésen dunsztolódnak.
A kép innen származik.
A legtöbb ketchup és tésztaszósz recept azzal kezdődik, hogy meg kell hámozni a paradicsomot, majd a megfelelő fűszerekkel összerotyogtatni és turmixolni. Én most másik módszerrel álltam neki (Aztán, hogy így kevesebb munkám volt-e vele, én nem tudom...): A negyedelt paradicsomokat kicsit rotyogtattam, majd átpasszíroztam. Ezután befűszereztem, és addig főztem őket, míg el nem érték a kellő sűrűséget. Talán, ha hámozok-turmixolok, akkor rövidebb főzés is elég lett volna. Jövőre kipróbálom. Tartósításra két módszer létezik. Vagy forrón üvegbe töltjük, fejre állítjuk, és száraz dunsztba tesszük. Vagy forró vízben dunsztoljuk fél órát. Mivel elég szöszmötölős voltam délután, és itt volt kéznél a befőzőmasina is, így ez utóbbit választottam.
Ketchup
(Nicole Stich és Coco Lang Geschenkideen aus der Küche című könyvéből, kissé átalakítva.)
2 liter átpasszírozott paradicsomlé
egy 4 centis gyömbér
egy nagyobb fej hagyma
két gerezd fokhagyma
20 szem feketebors
két szál zellerzöld
4-5 szegfűszeg
6-7 ek. nyírfacukor
1-1,5 dl ecet
só
A gyömbért felszeleteltem, a borssal, és a szegfűszeggel együtt egy papír teafilterbe tettem (dm-ben kapható). A paradicsomlébe beletettem a fűszerzacskót, a felaprított hagymákat és a zellerzöldet. Cukorral, sóval, ecettel ízesítettem, majd addig rotyogtattam, míg sűrű mártás lett belőle (1,5-2 óra).
Kis üvegekbe töltöttem, majd fél órán át gőzöltem.
Zöldséges paradicsommártás
5 liter paradicsomlé
3 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
1 kg sárgarépa
egy kis fej zeller
3 szál zellerzöld
5 kisebb cukkini
egy nagy csokor bazsalikom
olívaolaj
só, bors
A hagymát felkarikáztam, a fokhagymát felaprítottam. Kevés olívaolajon megdinszteltem őket. Beletettem a felkarikázott sárgarépát, és az apró kockákra vágott zellert. Rövid pirítás után felöntöttem a paradicsomlével. Zellerzölddel, bazsalikommal, sóval, borssal fűszereztem.
Addig főztem, míg megfelelő állagúra sűrűsödött. Az utolsó 15 percben hozzáadtam a felkockázott cukkinit. Üvegekbe töltöttem, és fél órán át gőzöltem.