- Kérek 30 deka büszkét.
- Mit?
- Akkor piszkét. Vagy egrest.
- Ja, nálunk köszmétének hívják.
kép innen
Van egy recept, amit már öt büszke (piszke/egres/köszméte) –szezonban kerülgettem. 2009-ben kaptam meg Mautner Zsófi szakácskönyvét, és rögtön megtetszett az egreses töltött káposzta receptje. Mindez karácsonykor történt, akkor se egres, se zsenge nyári káposzta, így kipróbálását elnapoltam a következő nyárra. Aztán a következő négy nyáron mindig akadt valami fontosabb, egy gyerek, két gyerek, nyaralás, munka, konyhafelújítás stb., egészen a múlt hét szombatig, amikor a fent idézett párbeszédet folytattam a Fehérvári úton az egyik árussal.
Végül sikerült is megszereznem a soknevű gyümölcsöt, valamint a káposztát és a kaprot is. A végeredmény nekem nagyon ízlett. Az eredeti recepten csak annyit változtattam, hogy a rizst bulgurra cseréltem, mivel az jelentősen lassabban emeli a vércukorszintet. A recept azt írja, meg kell előre főzni a rizst, most így tettem a bulgurral, de legközelebb valószínűleg megpróbálom nyersen beletenni, mert ennyi idő alatt meg kellene puhulnia. A másik, amit módosítani szeretnék, hogy a hagymát legközelebb belereszelem a húsba, nem dinsztelem külön. A káposzta most fél órát főtt, kissé roppanós maradt. Nekem nagyon tetszett így az átlaga, de nem az a megszokott töltöttkáposzta-érzés.
Szerintem annyira jó lett, hogy fogok lefagyasztani büszkét, hogy máskor is lehessen csinálni.
Büszkés töltött káposzta
1 kisebb fej káposzta
30 dkg büszke (vagyis egres)
30 dkg darált hús (ha van, akkor marha)
2 evőkanál főtt rizs/bulgur (legközelebb nyersen?)
egy kis fej hagyma apróra vágva, megdinsztelve (legközelebb nyersen lereszelve?)
egy tojás
két csokor kapor
egy kis pohár tejföl
egy evőkanál keményítő / tk. liszt
só, bors
A káposztáról tíz levelet óvatosan lefejtettem. Az erüket kivágtam, egy-két percre forró vízbe tettem, majd lehűtöttem. A büszkét megpucoltam (a két végén lévő szöszöket leszedtem). A töltelékhez összekevertem a húst, a bulgurt, a hagymát és a tojást. Sóztam, borsoztam. A káposzta torzsáját kivágtam, és csíkokra vágtam.
A blansírozott leveleket megtöltöttem a hússal (ha marad töltelék, abból gombócokat lehet formázni). Egy fazék aljára tettem a felcsíkozott káposztát, közé a büszkét, végül ráültettem az egyik csokor kaprot és a töltelékeket. Sóztam, borsoztam, és félig (!) felöntöttem vízzel. Félórát főtt. Aki puhán szereti a káposztát, főzheti tovább is.
A főzés végén kidobtam a kaprot, behabartam a tejföllel és a liszttel. Megszórtam a másik csokor kaporral, amit apróra vágtam, és visszatettem a töltelékeket.