Ez a leves – ha fagyasztott borsóból készül- a ráfordított időt tekintve akár zacskósleves-alternatíva is lehet, általában minden hozzávaló van itthon, a legbonyolultabb része pedig a turmixolás. Emellett szép, zöld, finom, és megfelelő feltéttel akár vendégváró is lehet.
Tárkonyos zöldborsókrémleves
450 g fagyasztott zöldborsó (szezonban természetesen jobb a friss)
egy kis fej hagyma
2-3 dl alaplé vagy víz
2 dl tejszín
tárkony
vaj
só, bors
kolbászkarikák (legjobb a kis átmérőjű, előre szeletelt, pl. Gyulai)
A hagymát felkarikázom (nem kell nagyon apróra, úgyis leturmixolom az egészet), kevés vajon megdinsztelem. Ráöntöm a borsót, só, bors, tárkony kerül rá. Felöntöm annyi alaplével/vízzel, ami éppen ellepi (!). Ha megpuhult, hozzáöntöm a tejszínt, és az egészet összeturmixolom. Ekkor, ha kell, kevés alaplével/vízzel hígítok rajta.
Közben egy nagy teflonos serpenyőt felforrósítok, beleteszem a kolbászkarikákat (nem kell alá zsiradék) úgy, hogy csak egy rétegben legyenek, és ropogósra sütöm. Figyelni kell rá, mert hamar megsül, és könnyen megég. A levest és a kolbászkarikákat külön szoktam tálalni.