A családban halmozzuk a születésnapokat, elég jól igazodva a magyar statisztikákhoz a csúcsidőszak augusztus (11 nap alatt négy születésnap, plusz egy egy kicsit korábban), és a szeptember (12 nap alatt három születésnap a szűk családban, plusz három a szélesebb rokonságban és a baráti körben).
Idén több szempont alapján az volt a megoldás, hogy a leánykánk születésnapjára ne hozzánk hívjuk meg a családot, hanem Borsodban ünnepeljünk. Azt viszont nem szerettem volna, hogy az amúgy nagyon lelkes nagymama főzzön az egész rokonságra, mikor az én lányomnak van szülinapja. Így olyan ételeket kellett kitalálnom, amik egy nappal előre elkészíthetők, szállíthatók, melegíthetők, az ünnephez illők, és a négy darab kettő és hat év közötti gyerek is hajlandó enni belőlük.
A menü a következő lett:
Előétel
Gyerekeknek: Bagettkarikák sajttal és parizerrel (Jól eljátszottam, a két feltétből egy pogácsakiszúróval köröket szabtam, a közepét pedig egy szívecskeformával kilyukasztottam. Így lettek sajtkarikák parizerszívvel és parizerkarikák sajtszívvel. Meglepően nagy sikert arattam, kevésnek bizonyult a kiszúrt mennyiség a végén.)
Felnőtteknek: Céklasaláta mozzarellával. A saláta a jól működő recept alapján készült, rendes bivalymozzarellát vettem, karikákra vágtam, tányérokra rendeztem, borsoztam, meglocsoltam egy kevés olívaolajjal, és kis szufléformákban raktam mellé a tányérra a salátát.
Főétel:
Vörösboros marharagu az egyik mautnerzsófis szakácskönyv alapján (Lassú tűzön, sokáig főzött marharagu, a húsért külön köszönet a Steak Shopos uraknak, nagyon szép marha volt, és értékes időt spóroltak nekem azzal, hogy gyönyörűen felkockázták. A ragu elkészítése nem volt bonyolult, a fűszerezés inkább érdekes: a babérlevél és a kakukkfű mellett egy darab citromhéj is került bele. Köretnek teljes kiőrlésű tészta és rizottómód (vajon megpirítva, forró húslevessel merőkanalanként felöntve, sűrűn kevergetve) elkészített gersli.
A desszert csokitorta volt, mert az ünnepelt ízlése mit sem változott az elmúlt egy évben… Ez a torta nagyon jól fagyasztható, a hét közepén elkészült, szombaton utazás közben egy fél nap alatt kiolvadt, a vacsorához már ehettük is.