Az elmúlt három hónapban ugyan sokat sütöttem-főztem, de írni nem blogot írtam, hanem zárthelyit, hálózatelemzés beadandót, SII-es jelentést és más hasonló nyalánkságokat. Most is inkább szakdolgozatot kellene, de ezt a tortát fel szeretném róni ide, hogy könnyen visszakereshető legyen, mert igen finom.
A körülöttem sok a mákrajongó, például az apukám (ősszel neki készült ugyanez a torta), és nemrég kiderült, hogy az egyik kolléganőm is. Születésnapja alkalmából összeesküvést szőttünk egy kollégámmal, én sütöttem a tortát, ő intézkedett virágügyben, és neki köszönhetem a fenti szép fényképet is. (Végre egy jó kép ezen a blogon. Nem tudom, hogy fotóznom kéne az illető kollégától megtanulnom, vagy csak egyszerűen ellopnom a telefonját, ami jelentősen többre képes, mint az enyém...)
A tortarecept Karl Schumacher Wiener Mehlspeisen című könyvéből származik, amiből saját példányom még sajnos nincs, de nem ez az első süti, aminek a receptjét a nővérem közvetítésével onnan vettem. Nem is változtattam rajta sokat, csak három dolgon: A krémbe egy kicsit több tojássárgája került, mert nem akartam egy tojássárgája felét kidobni. Az itt megadott mennyiségű krém egy kicsit több a szükségesnél. Kísérletképpen lefagyasztottam a maradékot, remélem, használható lesz felengedés után is. A másik, hogy az eredeti recept 60 g darált mogyorót írt a tortába, ezt végül alapanyag és idő híján egyszerűen teljes kiőrlésű lisztre cseréltem, de senki nem reklamált miatta. A harmadik, hogy az eredeti recept szerinti málnát meggybefőttre cseréltem, és annak a levével készítettem el a zselét. (A számok azért ilyen furcsák, mert az eredetileg megadott nagyobb mennyiséget arányosítottam a 18 centis tortaformámhoz.)
Meggyes-mákos torta
18 centi átmérőjű formához
72 g vaj
35 g eritrit/porcukor
egy kiskanál vaníliakivonat
egy citrom héja
egy csipet só
60 g tojássárgája és 90 g tojásfehérje (ez kb. három tojás)
60 g eritrit/kristálycukor
90 g darált mák
60 g teljes kiőrlésű liszt
egy üveg meggybefőtt
egy tasak piros tortazselé
a krémhez:
175 g tej
68 + 68 g kristálycukor
70 g keményítő
vaníliakivonat
egy tojás sárgája
250 g vaj
A vajat, 35 g eritritet, a vaníliát, a citromhéjat és a sót habosra kevertem. Egyesével beledolgoztam a tojássárgájákat. A fehérjét a maradék eritrittel kemény habbá vertem. A két masszát összekevertem, és óvatosan beledolgoztam a mákot és a lisztet. 170 fokon kb. 40 percig sütöttem.
A krémhez a tej 3/4-ét az első adag eritrittel felforraltam. Közben a maradék tejben elkevertem a tojássárgáját, a keményítőt és a vaníliát. A keveréket a forró tejbe öntöttem, és folyamatos keverés mellett kicsit rotyogtattam, míg besűrűsödött. Hozzáadtam a maradék eritritet, és teljesen kihűtöttem. Darabonként hozzáadtam a vajat, és kihabosítottam.
A kihűlt tortalapot kettévágtam, megkentem a közepét, a tetejét és az oldalát krémmel. A tetejét kiraktam a lecsöpögtetett meggyel. Tortagyűrűt tettem köré (Így biztosan nem folyik le a zselé.), a leírás szerint elkészítettem a tortazselét a meggylével, és ráöntöttem a tortára. Végül némi rózsaszín szórócukorral tobzódtam a tetején.