Ahogy a korábbi években, idén is korábban kezdődött nálunk a karácsony, már 22-én díszítettük a fát, mivel a család többi része, ráadásul most a messze élő nővéremékkel kiegészítve a lakásunktól 200 km-re karácsonyozik. Így megtartottuk a saját kis korai Szentesténket, és most már a nagyszülők vendégszeretetét élvezzük.
Az általam készített ünnepi menüben így nem szerepeltek a hagyományos körök a halászlétől a töltött káposztáig. Halat azért ettünk, meg sütiből is többféle készült, egy része a barátnőkkel, egy része a gyerekekkel, egy része meg csendes esti elfoglaltságként.
A menü:
"Szenteste" ebédre:
Médi néni féle krumplileves ("Anya, én kéjek bele vijszlit!!!")
Mákos bobájka (polgári nevén mákos guba)
Vacsora:
Füstölt lazac (ez eredetileg pisztráng lett volna, de azt nem sikerült beszereznem) kapros-tejfölös uborkasalátával és csillag formára kiszaggatott kenyérrel (gyerekkompatibilis változatok: tejföl nélkül, lazac nélkül, parizerrel, öntet mentes uborkával)
Ez a hét éve készült lazacragu, karácsonyi tésztával. (Idén citromhéj helyett narancshéjjal, így még finomabb. Kicsit lassabb és odafigyelősebb volt a karácsony, így nem kellett plusz sűrítés, a zöldségek és a lassú rotyogtatás kellően besűrítette a mártást. Azt még a népi játszóházvezetői tanfolyam népi ételekről szóló előadásán hallottam, hogy a pörköltfélékbe, ragukba régen nemcsak azért került sok-sok hagyma, hogy ízt adjon neki, hanem a szaftot is jól sűrítette a keményítő előtti időkben. Most ugyanezt a szolgálatot tette nekünk egy kevés hagyma és a reszelt répa.)
Desszertként a Díványről szerzett Mont Blanc készült (csak keksz, csak keksz meg gesztenye, felnőtteknek a teljes verzió). Azt hiszem, ha ezt újra készítem valamikor, akkor a gesztenyét egy kevés tejszínhabbal lazítom majd a vaj helyett.
Ezeken kívül sült még Karl Neef nürnbergi cukrász receptje alapján illatos keksz csillag, fenyőfa, mackó, fóka, pingvin, oroszlán és más hasonló karácsonyi formákban. A Magyar Konyha jóvoltából beigli Kalla Kálmán receptje alapján. A tészta kiválóan működik, bár azért a "nyújtás közben ne lisztezzük" utasításon kicsit meghökkentem, és át is hágtam, de nem lett baja. A hagyományos mákos és diós mellett lett egy fügés-diós rúd is. A szárított fügét beáztattam, és megaprítottam egész dióval együtt. Erre az ízkombinációra még a Mad Dog kávézó óriásstanglija miatt kaptam rá, szerintem beigliben is megállja a helyét. A harmadik süti egy karácsonyi magazinból származik, aszalt gyümölcsös kosárkák, egy merő tobzódás, nekem kissé túl tömény is lett, a többiek még nem véleményezték.