A családunkban valamelyik gyerek, talán éppen én neveztem az azóta is szeretett juhtúrót lyuktúrónak (Mennyivel több értelme van, nem?). Tegnap a Férj beállított egy adag Cserpes juhtúróval (Nemrég ő is felfedezte a Tejivójukat, azóta többször felbukkant ott, csak engem nem vitt el még sosem. :( ) Én meg lecsaptam rá, és vacsorát rittyentettem belőle. Ehhez olvasgattam recepteket. Először megleltem egy régi Fakanálból származó rakott tésztát, amit én is megcsináltam már korábban, meg rábukkantam egy érdekes juhtúrós karfiolra is.
Ebből a kettőből próbáltam valamit kombinálni, aztán két hiba esett: Hazaérve derült ki, hogy a fagyasztóból már korábban elfogyott az a karfiol, amiről azt hittem, hogy ott lapul. Így lett rakott zöldbab a rakott karfiol helyett. A darált húst egy kis pirospaprikával kellett volna fűszerezni, amit kifelejtettem. (Ezt szerintem legközelebb nem hagyom ki.) Ennek ellenére finom lett, szerintem kerül még az asztalunkra karfiolos és zöldbabos változatban is. Elég gyorsan elkészíthető, de az edények mennyisége miatt jó, ha van hozzá mosogatógép. :)
Juhtúrós rakott zöldbab
30-40 dkg zöldbab
12 dkg (barna) rizs
25 dkg darált sertéscomb
egy gerezd fohagyma
12 dkg juhtúró
1 kis pohár tejföl (175 g)
vaj
kapor
só, bors
A zöldbabot és a rizst külön-külön megfőztem. A megaprított fokhagymát és a darált húst kevés vajon megpirítottam. (Itt jöhet bele egy kevés pirospaprika.) Belekevertem a rizst, és egy vajjal kikent tűzálló tál aljára simítottam. Összekevertem a zöldbabot a juhtúróval és a tejföllel, majd a rizs tetejére simítottam. 200 fokon körülbelül fél órát sütöttem. A tejföl állagától és zsírosságától függően lehet, hogy nem lesz elég szöttyös, ez tálaláskor pótolható.