Múltkoriban egyik kedves barátnőm jött hozzánk vacsoraidőben. Mivel nekem mostanában elég kevés az erőm, ő pedig vegetáriánus, így valami olyat kellett előhúznom a tarsolyból, ami nem bonyolult, kipróbált és hús sincsen benne. Végül a zöldbabos tésztára esett a választásom, amelynek receptjét egyszer régen a nővéremtől kaptam. Ez az összes fenti kritériumot teljesíti. Egyetlen apró szépséghiba azért akadt: Ez a szósz akkor a legjobb, ha a végén friss, ízes, napsütötte paradicsomot teszünk bele. Mivel ez ezen az égövön elsősorban augusztusban jellemző, a felfújt, üvegházi vagy messziről ideérkezett hipermarketes paradicsommal az ízbeli mellett elvi aggályaim is vannak, így megalkuvó módon két bő evőkanál sűrített paradicsomot kevertem az öntetbe, aminek nem is lett rossz végeredménye. Az itt szereplő zöldségek természetesen szabadon variálhatók, az én fejemben ennek a tésztának az elengedhetetlen alapeleme a zöldbab.
Zöldbabos tészta
1 nagy gerezd fokhagyma
25 dkg zöldbab
1 kis cukkini (a mostani verzióból kimaradt)
30 dkg gomba
2-3 paradicsom vagy 2-3 evőkanál sűrített paradicsom
só, bors
1-2 pohár tejföl
tészta (szerintem legjobb a farfalle, esetleg a penne)
A zöldbabot puhára főztem. (Mivel a szósz már csak rövid ideig fő, ezért a fagyasztott/konzerv zöldbabot is elő kell kissé főzni.) Kevés zsiradékon megpirítottam az apróra vágott fokhagymát. Hozzáadtam a feldarabolt zöldségeket, és jól összemelegítettem. Só, bors, sűrített paradicsom és a tejföl került rá. Ezután egyet rottyan, és kész.
Ha friss paradicsommal készül, akkor előbb a zöldségekre ráöntjük a tejfölt, összerottyantjuk, majd beletesszük a kockára vágott paradicsomot, de azzal már csak felforrósítjuk, nem főzzük, hogy a paradicsom friss íze megmaradjon.