Miután Zsuzsa már az elmúlt hetekben meghozta a magyar gasztroblogger-társadalom kedvét az egytálételekhez, és ráadásul került hozzám egy szép, feszes héjú padlizsán is, így jónéhány muszaka- (ez így írják magyarul?) és rakottpadlizsán-recept, valamint a hűtő tartalmának áttanulmányozása után egészen finom ebédet rittyentettem.
Rakott padlizsán
200 g barna rizs
egy nagyobb padlizsán (esetemben 33 dekás)
380 g darált sertéscomb
250 g tejföl (20%)
egy kis konzerv sűrített paradicsom (70g)
egy löttyintés száraz fehérbor
egy hagyma
két gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, fekete bors
szurokfű (oregano), tárkony
A padlizsánt felkarikáztam, és egy szűrőbe téve besóztam. A rizst megfőztem, a hagymát megdinszteltem, hozzáadtam a megaprított fokhagymát, majd a darált húst. Alaposan megpirítottam, megfűszereztem, majd ráöntöttem egy kevés bort, és kicsit hagytam rotyogni.
Ezután egy hőálló tálba (Tanulság: Mindig eggyel nagyobb tálat vegyél, mint gondolsz!) beraktam a leöblített padlizsán felét, majd a rizs felét és a paradicsompürével összekevert tejföl felét. Ezután következett a hús, a maradék rizs és a paradicsomos tejföl. A tetejére padlizsánkarikák kerültek, és ha ekkor nem lett volna csurig tele az edény, akkor reszelt sajt is. Így kevés olajjal megkentem a padlizsánokat, és hagytam, hogy piruljanak. Fél órát sütöttem 180 fokos sütőben, az idő első felében letakarva.
Négy emberes adag lett belőle. Egy adagban van: 565 kcal energia, 49 g szénhidrát, 28 g fehérje és 27 g zsír.