Gótikus paprikák erén
számold a magvakat

Tudd ki félbevágott
hagymáknak titkait
melyek keringnek
szűkülő körökben

Kibontva
minden levelet
keresd saláták
porcelán szívét

/Lackfi János: Tudd ki/

Friss topikok

  • pomme-pomme: @Beáta Eiben: Kedves Beáta! Nagyon örülök, hogy írt! Igen, rokonok vagyunk. :) Anyai nagymamám te... (2023.12.27. 17:29) Költözés
  • pomme-pomme: Kedves Katalin! Nagyon örülök, hogy jelentkezett, és szívesen hallanék még a dédapjáról. Kérem, í... (2018.06.29. 19:00) Kedvessy karaj
  • pomme-pomme: @Ruhr Gamer: Szoktál ilyet enni? :) (2017.02.23. 21:31) Csokimuffin
  • pomme-pomme: Ezt érdemes, még a lányom is szívesen eszi, pedig az nagyon nagy szó! :) (2014.09.04. 22:09) Krumplifőzelék
  • Tina Recept: Kedves webmester, Észrevettük, hogy nagyon finom receptek találhatók a blogodon, és egyúttal szer... (2014.05.20. 11:31) Itt a tavasz!

Címkék

alaplé (3) alma (14) alnatura (2) aszalt szilva (2) babaétel (4) babérlevél (3) balzsamecet (3) baracklekvár (3) bárány (2) befőzés (7) befőzőautomata (2) befőzőcukor (2) Bíró Lajos (2) bor (11) borvacsora (2) bulgur (2) bűvös szakács (2) cékla (4) chefkoch.de (3) chili & vanília (5) citrom (6) citromhéj (6) családi recept (9) cseresznye (4) csiperke (3) csirke (14) csirkemell (2) csokoládé (12) cukkini (17) cukor (10) darált hús (5) desszert (41) desszert sütés nélkül (4) diabetikus (19) dió (16) dm (2) ecet (5) édeskönyv (2) egytálétel (9) elegáns (6) élesztő (2) előétel (3) eper (6) eritrit (4) étcsokoládé (4) étterem (2) étteremkritika (2) fahéj (7) fehérbor (2) fenyőmag (2) feta (4) flódni (2) főétel (25) fokhagyma (20) főzelék (4) francia (2) fűszer és lélek (2) gasztroblog (3) gersli (3) gesztenye (3) gomba (9) gyömbér (2) gyors (5) gyors vacsora (2) gyümölcs (2) gyümölcscukor (9) hagyma (21) hagyományos ételek (5) hal (7) hellókarácsony (3) hidegkonyha (7) hideg leves (2) hús (24) húsleves (3) húsvét (5) jeles napok (16) joghurt (5) juhtúró (3) kacsa (2) kakaó (5) kakaópor (3) kakukkfű (3) kapor (10) káposzta (2) karácsony (12) karaj (5) karalábé (4) karfiol (4) kávé (3) kecskesajt (4) kedves olvasó! (15) keksz (4) kelkáposzta (3) keményítő (7) kenyér (3) kifli (2) kókusz (2) kókuszvaj (2) köménymag (2) konyhatechnika (3) körte (6) krémleves (2) krumpli (15) kukorica (2) lazac (3) lekvár (7) lénárd sándor (2) lencse (2) leveles tészta (3) levendula (3) leves (17) lilahagyma (6) link (2) liszt (25) magyaros (2) majonéz (3) majoranna (3) mák (11) mandula (5) margarin (3) marha (3) mascarpone (2) mazsola (6) meggy (11) meleg mártás (2) méz (2) muffin (2) narancshéj (2) ne a boltból (7) nosalty (5) nyár (5) nyírfacukor (5) off (5) olaj (2) olasz (2) olívaolaj (4) padlizsán (2) paprika (3) paradicsom (20) parmezán (2) petrezselyem (7) petrezselyemgyökér (4) petrzselyemzöld (3) pirospaprika (7) pohárdesszert (2) póréhagyma (4) puding (5) puliszka (2) répa (7) rizottó (5) rizs (11) rozmaring (7) rum (5) sajt (5) saláta (12) sárgabarack (4) sárgarépa (11) sertés (8) sonka (2) sóska (3) spárga (7) sütemény (35) sütőben (9) sütőpor (12) szalonna (5) szárzeller (5) szegfűszeg (6) szerecsendió (2) szilva (4) szilvalekvár (3) Szilveszter (2) szlovénia (2) szurokfű (2) tárkony (5) tavasz (3) tej (14) tejföl (23) tejszín (15) teljes kiőrlésű liszt (3) tészta (10) tojás (29) tök (4) torta (14) túró (3) újhagyma (6) vaj (27) vanília (4) vaníliás cukor (2) vegán (8) vegetáriánus (27) vendégváró (5) vkf (5) vörösbor (2) vöröshagyma (4) zabkorpa (2) zabpehely (2) zeller (6) zöldbab (2) zöldborsó (4) zöldpaprika (5) zöldspárga (4) zsálya (2) zsemlemorzsa (2) Címkefelhő

HTML doboz

<a title="Osszesrecept.hu " href="http://www.osszesrecept.hu/" id="hr-rgQy6"><img src="http://widget.osszesrecept.hu/blogcounter/image?image=red_s&blog_id=rgQy6" alt="Osszesrecept.hu" border="0" /></a><script type="text/javascript"><!--
var hr_currentTime = new Date();var hr_timestamp = Date.parse(hr_currentTime.getMonth() + 1 + "/" + hr_currentTime.getDate() + "/" + hr_currentTime.getFullYear()) / 1000;document.write('<scr'+'ipt type="text/javascript" src="http://widget.osszesrecept.hu/blogcounter.js?blog_id=rgQy6&timestamp=' + hr_timestamp +'"></scr'+'ipt>');
// --></script>

Nyúlárnyéka télire

2009.05.21. 10:34 pomme-pomme

Az Ínyesmester jóvoltából tudtam meg, hogy a spárgát az általam is ismert csirág mellett bizonyos tájakon ezen a gyönyörű néven, nyúlárnyékának is nevezik. De hogy miért pont nyúl, és miért nem gólya, esetleg zsiráf, ami legalább hosszú és vékony, azt nem tudom... Ez a név Magyar Elek Az ínyesmester éléskamrája című könyvében szerepelt. Egyszer az antikváriumban véletlenül vettem le a polcról, de szerintem már emiatt a szép szó miatt megérte azt a néhány száz forintot, amit otthagytam érte. Ráadásul egy igen alapos könyv, sokféle tartósítási módszert leír, és tételesen végigveszi egy csomó zöldség, gyümölcs és már élelmiszer eltevését.

A spárga egyik nagy hátránya, hogy igen rövid a szezonja. A másik a pucolás, de erről majd később. Mivel a fagyasztónk kapacitása meglehetősen kicsi, utána akartam nézni, hogy nem tudnám-e a spárgát valahogy másképpen tartósítani. A fent említett könyv választ adott erre is. A módszer elméletben nem tűnt túl bonyolultnak: A megtisztított spárgát meg kell főzni, befőttesüvegbe tenni, sós-cukros vízzel leönteni, először 60 percet, majd négy nap múlva 20 percet gőzölni. Lássuk a gyakorlatot!

I. felvonás: fehér spárga

Vettem másfél kiló spárgát, a feléből leves lett, a másik felét befőztem. Ekkora mennyiségű spárga megtisztítása nálam egy laza kétórás program volt, és azt máig is csodálom, hogy utána éjjel nem álmodtam hosszú fehér szálakkal...

A spárgát sós-gyümölcscukros vízben megfőztem az utasítás szerint („Lefödjük és addig főzzük, míg a spárga hajlítható lesz, de nem törik.”). Ezután feldaraboltam, mert nem volt hosszú, vékony befőttesüvegem. Itt ért az első csalódás: A kínkeservvel megpucolt 75 deka spárgával két kis üveg telt meg... Szórtam a tetejére egy kis sót és gyümölcscukrot, és leöntöttem felforralt és kissé lehűtött vízzel.

Egy konyharuhával kibélelt fazékba tettem a lezárt üvegeket, és forrástól számítva egy órán át gőzöltem. Mikor másnap, hűlés után kivettem a fazékból, kiderült, hogy az egyik üveg elrepedt. :(

II. felvonás: zöld spárga
Néhány nappal később a boltban szembejött egy csomag gyönyörű zöld spárga, ami valahonnan az Alföldről érkezett. (Nagyon sajnálom, hogy nem jegyeztem meg, hol termelték, gyönyörű volt. Mindenesetre a Nyugati téri Kaiser’s-ban árulták, és piros volt a csomagolása.) Hirtelen felindulásból megvettem, és hazavittem, hogy majdcsak lesz belőle valami. Másnapra sikerült feldolgoznom a fehér spárga kudarcait is, és visszarohantam a boltba még három csomagért.

A zöld spárga hallatlan előnye, hogy nem kell pucolni, csak az alsó fás részét levágni. Sokan azt ajánlják, hogy próbáljuk eltörni, és ami letörik az aljából, az a fás rész. Én ennél nagyüzemibb módszert alkalmaztam: ahol könnyen belement a kés, ott vágtam el. Kóstolás alapján ez bevált.

Ezután két-három centis darabokra vágtam, és adagonként három percre fortyogó sós-gyümölcscukros vízbe raktam. Ezután hideg vízbe kerültek, majd bepakoltam őket az üvegekbe. A két kiló zöldspárga nyolc kis üveget töltött meg, és még egy keveset elrágcsáltam utána. A spárgára ismét só, gyümölcscukor, valamit forralt víz került. Az üvegeket lekötöztem, és egy órát gőzöltem. Ekkor került sor az árván maradt fehér spárga második gőzölésére is.

Még vissza van a zöldek második gőzölése (hogy miért pont négy napot kell várni, nem tudom, mindenesetre betartom, és elmormolom felette a szükséges varázsigéket is...). Hogy mennyire lesz tartós a spárga, arról majd valamikor télen beszámolok. Bizakodom, bár Magyar Elek szerint ez egy nagyon kényes konzerv.

Utóhang

  • Fehér spárgát nem fogok befőzni, amíg nem lehet a lakóhelyemen tisztított spárgát kapni. (Amikor Németországban tanultam, akkor a közelben volt a híres pfalzi spárgavidék, és a környékbeli piacokon többször lehetett találkozni egy spárgapucoló géppel felszerelt árussal. A spárgák keresztülmentek éles pengék között, közben folyamatosan spricceltek rájuk vizet, és így lejött róluk minden felesleges rész.)
  • A zöld spárga ilyen szempontból sokkal jobb, ha kibírják a konzervek a telet, akkor lehet, hogy jövőre újra nekiugrok.
  • A hosszú gőzölés miatt sajnos a spárga roppanóssága mindenképp elvész. Úgyhogy aki ilyet akar, az vagy szűkítse le igényeit májusra, vagy vegyen egy böhömnagy fagyasztót.

+2

  • Közben megtörtént a zöldspárgák második gőzölése is. Láthatóan jól vannak, beköltöztek a spájzba. :)
  • A gőzöléshez mindenképp célszerű valami puhát tenni a fazék aljára, illetve az üvegek közé. Erre tökéletesen alkalmas egy konyharuha vagy papírtörlő. Az újságpapír nem jó, hacsak nem akarsz utána rögtön merített papírt is csinálni, mert teljesen szétmegy.

5 komment

Címkék: spárga ínyesmester befőzés ne a boltból

A bejegyzés trackback címe:

https://pommepomme.blog.hu/api/trackback/id/tr211135072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cserke 2009.05.21. 22:44:52

Ezt nevezem, nem tudom, mivel lehetne rávenni, hogy spárgát főzzek be:)
Igaz, én a fagyasztóba sem teszem, mert csak frissen szeretem.
De azért kíváncsi leszek, mit tapasztalsz.
Meg a varázsigékre is:)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2009.05.21. 23:26:03

hitves szerint a fagyasztott zöld (bolti...) teljesen megfelel sütés céljára, nyersen meg úgysem eszi :)

pomme-pomme · http://pommepomme.blog.hu 2009.05.22. 07:33:15

@Cserke: Igen-igen, kellett hozzá némi fanatizmus... Meg az, hogy most már a baba miatt csak részben dolgozom, és több az itthoni elmolyolni való időm. :)

pomme-pomme · http://pommepomme.blog.hu 2009.05.22. 07:36:49

@t3v, az okostojas:
A hitves és a spárga: Befőzés estéjén hazatér, beinduló nyáltermeléssel szimatol:
- Mit főztél?
- Spárgát.
- Már megint???

Idén egyetlen jól sikerült spárgalevessel volt szerencséje találkozni, aminek a másnapi maradékát ő vágta be, annyira ízlett neki... :o)))

Anulu · http://salgoauto.hu/ 2009.05.28. 16:33:35

Tényleg elég mániákusnak kell lenni a spárga befőzéshez.
De ez ízlés dolga.
süti beállítások módosítása