A lencsét legszívesebben lencseleves formájában esszük, Szilveszterre azonban lencsesaláta is készült. Némi olvasgatás és egy barátnőmmel való beszélgetés után valami gránátalmás receptet kerestem, és szerencsésen meg is találtam a Chili és vanílián.
Az eredeti recepten kicsit módosítottam, nem került bele menta, mert nem volt itthon és itt most nem is éreztem szükségét, maradjon egyelőre csak a limonádéban, Mojitoban. (Mióta sikerült kipusztítanom a főnökömtől kapott állítólag mindent túlélő mentatövet, azóta amúgy sem vagyunk barátságban.) Az öntet pedig egy illatos-narancsos változat lett, az eredeti gránátalmás helyett. A pontos arányokat nem sikerült rögzítenem, de szemre minden egy kisebb-nagyobb maréknyi volt. A gránátalmánál kipróbáltam a víz alatt hámozós módszert, sajnos így teljesen elvész a kifolyó leve, de legalább nem nézek ki úgy utána, mint aki vérfürdőt rendezett. Nekem bejött ez az édes-sós végeredmény, és nagyon érdekes benne a sok különböző ízű golyócska.
Gránátalmás lencsesaláta
lencse, megfőzve
egy gránátalma magjai
gersli, megfőzve
mazsola, beáztatva (későn eszmélőknek forró vízben, úgy gyorsan megdagad)
mandula, kicsit megvagdalva
egy csokor petrezselyem, apróra vágva
Öntet:
egy kezeletlen narancs héja és leve
olívaolaj
só, bors
esetleg egy kis kanál cukor/édesítő
Az összes hozzávalót összekevertem, tálba tettem. Az öntet hozzávalóít egy befőttesüvegben jól összeráztam, és a salátára öntöttem. Jót tesz neki, ha áll egy kicsit.