A nagy karácsonyi evészetek után minden januárban ráteszünk még egy lapáttal, mert egy bő hét eltéréssel van a leánykánk névnapja és a kisfiunk születésnapja. Idén kétfordulós lett az ünneplés, az első hétvégén csokitortákban tobzódtunk. A következő héten viszont Dancsi azzal tért haza az óvodából, hogy az egyik csoporttársának születésnapja volt, és ő milyen finom sajttortát evett. Én pedig fellélegeztem, hogy végre lesz olyan gyerekünneplős alkalom, amikor nem csokitortát sütök, mint immár öt éve mindig. Kapóra jött, hogy a Díványon épp megjelent egy gránátalmás sajttorta, amit ki is próbáltam, csak nálunk mindenki megelégedésére málnás tetőt kapott.
Nekem két nagy főzési parám van: A kelt tészta és a zselatin. A riadalomhoz valószínűleg hozzájárul, hogy egyiket sem csinálok túl gyakran. De eddig minden próbálkozásom sikeres volt mindkettővel, most is szép lett a málnazselé a torta tetején. Úgyhogy ismét építgettem egy picit a konyhai önbizalmat, már csak a kovászos kenyér van vissza, mint nagy mumus.
Ebédnél felvetődött a kérdés, hogy miért is szokták New York-inak hívni. Az internet és Váncsa István szerint már az ókori görögök is ("Némelyek szerint a történelem nem más, mint út a tökéletes sajttorta felé..."), ez a krémsajtos sült töltelékkel készült változat viszont minden bizonnyal az újkor terméke. Egy érdekes történet szerint Evelyn Overtonnak köszönhető, és Detroitból származik. Akárhogy is, a sajttorta szerintem akkor igazán finom, ha a puha sajtos réteg fölé gyümölcs is kerül rá.
Málnás sajttorta
az alaphoz:
80 g cukormentes keksz
15 g dió (változhatnak az arányok, egy kis dió vagy mandula nagyon jó ízt és állagot ad az alapnak)
35 g vaj
a krémhez:
500 g natúr sajtkrém (ne dől össze a világ, ha nem Philadelphia :)
100 g cukor/édesítő
1 ek. liszt
100 g tejföl
egy narancs (vagy citrom) reszelt héja
2 tojás
a tetejére:
150 g fagyasztott málna
2 lap zselatin
Késes aprítóban megvagdaltam a diót és a kekszet. Összekevertem az olvasztott vajjal, és egy 18 centis forma aljába lapítgattam. 160 fokon 10 percet sütöttem. Addig összekevertem a krémsajtos réteg hozzávalóit. Ezt a kekszes alapra öntöttem, és háromnegyed óráig sült. A tortát teljesen kihűtöttem, majd örültem, hogy eredetileg is terveztem zselét a tetejére, ugyanis támadt a tetején egy nagy repedés. A málnát felmelegítettem, a zselatint beáztattam. Belekevertem a forró málnába, hűtöttem egy darabig (valamire csak jó ez a kinti -9 fok), és a formában lévő torta tetejére öntöttem. Teljesen hagytam kihűlni.