Az úgy volt, hogy egy csendes szombat estén ebédet akartam készíteni másnapra. Miután felmértem az otthoni készleteket, és délutáni alvásidőben bogarásztam egy kicsit az internetet, arra jutottam, hogy legjobb lenne vargányás rizottót csinálni kacsamellel. Kitanultam a vargányás rizottókészítés csínját-bínját, kivettem a fagyasztóból a kacsamellet, beáztattam a gombát.
Majd este, mikor a Kisasszony elaludt, kiballagtam a konyhába, és rájöttem, hogy nincs itthon semmilyen kerekszemű rizsem. Így végül a rizottóból tésztaszósz lett. Én biztos, hogy így jobban jártam, mert kb. 20 perc alatt pakolással együtt készen lettem. Hasonlóan gyorsan el is fogyott, így sajnos kép sem készült.
Farfalle kacsamellel és vargányával
egy fél kacsamell (kb. 40 dkg)
két marék szárított vargánya
1 dl száraz fehérbor
2 dl tejszín
egy kiskanál liszt
só, fehér bors
farfalle vagy más kis méretű tészta
A kacsamellről levágtam a hájat, és lassú tűzön kisütöttem a zsírját. Egy kevés kacsazsíron megpirítottam a kockákra vágott húst, majd hozzáadtam a felkockázott hagymát és fokhagymát. Kicsit pároltam, és közben apránként ráöntöttem a bort. Amikor az elpárolgott, belekevertem a forró vízbe beáztatott és leszűrt gombát, megszórtam egy kanál liszttel, és felöntöttem a tejszínnel. Sóval, borssal ízesítettem, és a kifőtt tésztával tálaltam.
Két adag lett.