Kissé talán mókás krumplifőzeléket posztolni, különösen, hogy semmit nem újítottam rajta, hanem egy az egyben örököltem az apai nagymamámtól az anyukám közvetítésével. Viszont ez egy jól működő, finom krumplifőzelék, nem véletlenül készítjük így generációk óta. Mivel a blog célja nemcsak exhibicionizmusom kiélése, hanem saját magam számára is recepttárként működik (azon persze még én is somolygok, mikor beírom a telefonomba, hogy "pommepomme Kedvessy", ahelyett, hogy fellapoznám a papírjaimat), így mindenképpen itt a helye.
Krumplifőzelék
1 kg nem szétfövő krumpli
1 fél kisfej hagyma
1-2 cikk fokhagyma
1 fél babérlevél
só, bors
1 kis paradicsom – ha van
2-3 szelet zöldpaprika – ha van
vaj, liszt a rántáshoz
pirospaprika
2-3 dl tejföl
A megtisztított krumplit vastagabb karikára vágjuk, lábasba tesszük és annyi vízzel felöntjük, amennyi ellepi. Beletesszük a megtisztított, vékony karikára vágott hagymát, a felaprított fokhagymát, babérlevelet, zöld paprikát, paradicsomot. Sóval, borssal ízesítjük. Felforraljuk, majd alacsonyabb hőmérsékleten lassan főzzük. A fövést figyelemmel kell kísérni, mert viszonylag hamar megpuhul a krumpli, s nem gusztusos, ha szétfő.
Ha megpuhult a krumpli, akkor berántjuk. Szokásos módon zsírból (olajból, vajból stb.), lisztből nagyon világos rózsaszín rántást készítünk, tűzről levéve beletesszük a piros paprikát és gyorsan egyenletesen elkeverjük, vízzel felöntjük és a főzelékkel összeforraljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, és azzal is felforraljuk.
Ha nem elég sűrű kis habarással sűríthetjük. Finomabb, krémesebb lesz, mintha sok rántást tennénk bele.