Az úgy volt, hogy nem akarok vasárnap sok időt tölteni a konyhában. Ezért a szombati ebéddel előkészítettem mindent, megfőztem a levest, összeraktam a bazsalikomos csirkét, hogy már csak sütni kelljen. Azt gondoltam, hogy a csirke előtt éppen bebújhat a sütőbe egy kis almás-mákos rétes. Ennek fényében lereszeltem az almát, összekevertem a mákkal és egy kis édesítővel. Ezután elővettem a réteslapot, kihajtogattam, és szembesültem rajta a nagy, zöld penészfoltokkal. :(
Bánatosan lemásztam a sarki boltba (nesze neked, ebéd déli harangszóra). Itt aztán kiderült, hogy a réteslap a héten akciós, ennek eredményeképpen egy darab nem volt belőle. Végső megoldáként kiolvastam az Édeskönyv almás receptjeit, és kombináltam belőlük egy sütit, ami annyira helyrebillentette a vasárnapi lelki békémet, hogy valószínűleg még többször fog a tányérunkra kerülni.
Almás-mákos sütemény
4 nagy alma
50 g mák
édesítő / (gyümölcs)cukor
180 g rétesliszt
3 tojás
egy nagy marék mazsola
két szem szegfűszeg
fahéj
fél csomag sütőpor
A mazsolát leöntöttem forró vízzel, és beledobtam a szegfűszeget (ezt nem szabad elfelejteni kivenni!). Az almát a nagy lyukú reszelővel lereszeltem. Összekevertem a mákkal és az édesítőszerrel. A tojások fehérjéből kemény habot vertem. Összekevertem a tojássárgáját, a mákos almát, a mazsolát, a fahéjat, a sütőport és a lisztet. Óvatosan belekutyultam a fehérjét, és egy 20x30 centis tepsibe borítottam. Bő félórát sült. Sülhetett volna többet is, mert a széle lett a legfinomabb, nem lett volna baj, ha még kicsit tovább pirul.