„Elém áll egy úritök: szerda van vagy csütörtök?
Úgy sejtem, kérem, kedd van egész héten”
/Ténagy Sándor: Beszélgetés/
Én, ha nem is röhögtem, de nagyon örültem ennek az ételnek. A hétvégén az Inforádió Tálaló című műsorában beszéltek a most kapható, zsenge tökről. A műsort egyébként nagyon szeretem, mert nemcsak receptek hangzanak el benne, hanem arról is részletesen szó esik, hogy mikor, milyen példányt érdemes venni az adott alapanyagból, és hogy általában milyen elkészítési módjai vannak még.
A töltött tök igazi nyári étel, csak a június első felében kapható fiatal zöldség jó hozzá, amit szőröstül-bőröstül, illetve héjastul meg lehet enni. Csak a két vége vész kárba, és mivel nem kell pucolni, nagyon gyorsan előkészíthető. Sülnie is kb. félórát kell, elég ripsz-ropsz étel. Egy hibája van az erős szezonalitáson túl, hogy éppen ebben a szép, meleg nyárban be kell hozzá kapcsolni a sütőt...
Mivel a Tálalóból én is kitanultam, most megosztom a fortélyokat: Akkor kellően zsenge a tök, ha kemény, halványzöldes színű, és ha bevájjuk a körmünket (Ezt szeretik a zöldségesek, de szerencsére kis ügyességgel feltűnés nélkül csinálható.), akkor friss, zöld lesz a „sebhely”. Méretre a fiatal tök bő arasznyi hosszú, és még nem fejlődtek ki benne a magok, csak kis kezdeményeket találunk. Éppen ezért a belseje is teljes mértékben fogyasztható.
A töltelék számtalan módon variálható, az én változatomban a tök kivájt belsején túl húsos szalonnakocka és leforrázott zabpehely került. Az első helyettesíthető sonkakockával vagy megpárolt darálthússal is, míg a második helyett választhatunk megfőtt rizst, kölest vagy más gabonafélét. Erős fűszerezést nem igényel, a kapor ebben az ételben is kiváló szezonális kiegészítője a töknek. Ha valaki ezt nem szereti, helyettesítse petrezselyemmel!
Töltött tök
egy zsenge tök
10 dkg zabpehely
25 dkg húsos szalonna felkockázva
3 dl tejföl
1 tojás
egy csokor kapor
snidling (elhagyható, nekem éppen volt kéznél)
só, fehér bors
A zabpelyhet leöntöttem forró vízzel, és lefedve néhány percet állni hagytam. A tököt kettévágtam, a belsejét kivájtam, és a féltököket megsóztam. (Ha van dinnyevájónk, azzal nagyon sikkes gömböcskéket lehet vágni, de persze egy bicskával is megoldható a feladat.)
A töltelékhez összekevertem a szalonnakockákat, a leszűrt zabpelyhet, a tökgolyókat, a snidlinget és a borsot (A szalonna miatt ezt már nem kell sózni.) A tölteléket a kivájt felekbe halmoztam. Nem fért bele mind, a maradékot egy kis cseréptálban sütöttem meg. A tököket tepsibe tettem, és 180 fokos sütöben 20 percet sütöttem. Közben összekevertem a tejfölt, a tojást és a kaprot, és a tökök, illetve a külön sülő töltelék tetejére halmoztam. Még tíz percet sült.
Ez négy derék adag. Óvatosan kell vele bánni, mert a tök nagy víztartalma miatt nagyon átforrósodik, könnyen megégeti a mohó fogyasztók száját.