Ez egy viszonylag egyszerűen elkészíthető sütemény, a beletett alapanyagoktól függően lehet tejcsokis nagyonédeskulimászos vagy egészen keserű magas kakaótartalmú étcsokival. Én ez utóbbit kedvelem, de most nem magamnak sütöttem, így az első verzió lett. Alapja egy kissé sűrűbb (és egy tálban elkészíthető!) kakaós piskóta, amire meggy (vagy más gyümölcs) kerül, végül egy pudingszerű csokikrém jön a tetejére.
Csokis-meggyes süti
10 tojás
250 g cukor
200 g liszt
50 g kakaópor (Nem az instant, hanem a keserű sötétbarna! A liszt és a kakaópor lehet más arányban is, attól függően, hogy mennyire szeretnénk sötétre a tésztát. De összesen 250 g legyen.)
két üveg meggybefőtt
8 dl tej
80 g keményítő
20 g kakaópor
100 g cukor
100 g csokoládé
A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjékből kemény habot vertem, majd lassan beleszórtam a cukrot, és a legnagyobb fokozaton tovább vertem, míg fényes lett. A legalacsonyabb fokozaton belekevertem a tojássárgájákat, és beleszórtam a lisztet meg a kakaót. Egy nagy gáztepsibe simítottam a masszát, és 180 fokon megsütöttem.
Levágtam a kihűlt piskóta szélét, hogy egyenes legyen, és köré raktam egy állítható sütőkeretet. (Ha valakinek nincs ilyenje, akkor vagy magas falú formában készítse, vagy alufóliacsíkokból barkácsoljon neki keretet, hogy ne folyjon le a krém!) Rászórtam a meggyeket.
A tej nagy részében felolvasztottam a csokit, majd felforraltam, közben kevés hideg tejben elkevertem a keményítőt, a kakaóport és a cukrot. (Mindezek helyett használhatunk két tasak pudingport is, de minek.) A forró tejhez öntöttem, egyet rottyan, és kész. Gyorsan ráöntöttem a meggyekre, és a hűtőben hagytam megdermedni.
Ez egy nagy adag lett, normál tepsihez felezni kell a mennyiségeket. Kép nincs. Megették. (Mármint a sütit, nem a képet.)
Szerintem finom lenne körtével vagy banánnal is.