A húsvéti hosszú hétvége első felét a férjem szüleinél töltöttük. Első este az édesanyja letámadott, hogy csináljunk sárga túrót, mert az egy hagyományos görög katolikus húsvéti étel, de ő még sose csinált. Legjobb társat választott a készítéshez, mert én még csak a nevét hallottam ennek az ételnek, de fogalmam sem volt róla, hogy készül, hogy néz ki. Ő viszont valami ismerőstől szerzett receptet, meg is csináltuk, nem is lett rossz. Ezen az eseten felbuzdulva szélessávú internetes közegbe visszakerülve kicsit utánaolvastam a sárga túrónak (Barátunk a Gugli...). Nagyon sok dolgot találtam, eltérő iskolákat (édes és sós, mazsolával vagy anélkül, jól felverve a tojást vagy csak kicsit összekeverve stb.), úgyhogy megpróbálom összegezni a tapasztalatokat. Az információk jelentős része az anyósomtól, a helyi görög katolikus újságból és a Nők Lapja Café három sárga túrós topikjából származik.
Ezt az ételt húsvétkor készítették, elsősorban görög katolikus vidékeken (Szabolcsban és Borsodban). A húsvéti sonka mellé tálalták fel. Készült édes és sós változatban is.
Sárga túró vagy szilka
10 tojás
1 liter tej
só, cukor
fűszerek, kiegészítők
Amiben szinte minden recept egyetért: A sárga túrót 1 liter tejből és tíz tojásból kell készíteni. Ebből lesz egy akkora adag, ami egy négy fős családban húsvétkor elfogy. Az adagot természetesen arányosan lehet növelni (minden deci tejhez egy tojás).
A sárga túrót édesen és sósan is lehet készíteni. Az édes változat tűnt elterjedtebbnek, és bár erősen megoszlottak a vélemények arról, hogy mennyi cukrot is kell bele tenni, a 3 evőkanál tűnt a legáltalánosabban elfogadottnak. Az édes változatba gyakran kerül mazsola, valamint esetenként fűszerek, például fahéj vagy szegűszeg. A sós változatba általában csak só kerül, de találkoztam fokhagymás-snidlinges-köményes változattal is.
És akkor a recept: A tejet felforraltam és belekevertem a kissé felvert tojást. (Erről megoszlanak a vélemények, hogy a tojást alaposan fel kell verni, vagy épp csak össze kell keverni. Én szerencsére ezeket a vitákat nem olvastam előtte, úgyhogy kicsit felvertem.) Ekkor kell beletenni a sót, cukrot és a fűszereket is. Ezután folyamatosan kevergetve addig főzzük (kb. 10-15 perc), amíg a tojás meg nem szilárdul, nem lesz „túrós” az állaga. Ha valamiért nem csapódna ki a tojás, egy kiskanál citromlével vagy ecettel lehet rajta segíteni, de tapasztalataim szerint erre nincs szükség.
Ezután laza szövésű textíliába öntöttem, fellógatttam, egy edényt tettem alá, és hagytam kicsöpögni (kb. fél nap). Ha nincs otthon gézünk vagy textilpelenkánk, készíthetjük sűrű szűrőben is, de ekkor nem áll össze elég jól.
Tálaláskor felszeleteljük a létrejött gombócot, és sonkával, kaláccsal esszük.
Húsvéti kalandok I. - sárga túró
2008.03.25. 20:59 pomme-pomme
3 komment
Címkék: húsvét tej tojás jeles napok hagyományos ételek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Mamma* · http://dallacucina.freeblog.hu 2009.04.10. 12:06:02
Nagyon klassz, hogy így kifejtetted a különbségeket!
Eddig én is csak egy házi receptet ismertem :)
pomme-pomme · http://pommepomme.blog.hu 2009.04.15. 11:20:30
Mamma* · http://dallacucina.freeblog.hu 2009.04.27. 16:45:34
Én viszont egy másikat sem ismertem:)