Mivel a férjem apró gyerekkorától nagy darálóssütemény-rajongó, természetes volt, hogy a karácsonyi ajándékként kapott konyhai masinához kinyomóssütemény-előtétet is kapok tőle. Első próbálkozásként egy német gesztenyés verziót próbáltam ki, finom is lett. Mivel sajnos nem ehetek cukrot, így a megfelelő gesztenye beszerzése jelentette a legnagyobb gondot. A közelünkben lévő nagy hipermarketben egyáltalán nem lehetett natúr gesztenyepürét kapni. Teljesen meg voltam döbbenve, végül fájó szívvel és egy édesítőszerrel készült variációval távoztam. Éljenek a piacok és gourmet-boltok! Csak hát azok távolabb vannak tőlünk. :(
Geszenyés darálós sütemény
250 g gesztenye
125 g vaj
2 tojás sárgája
100 g glukonon (az eredeti recept 200 g cukrot írt, tehettem volna bele kicsit több édesítőt, kicsit hiányzott belőle)
250 g liszt
egy narancs reszelt héja
A vajat, a tojássárgájákat és az édesítőt habosra kevertem. Ezután beledogloztam a gesztenyét (ha a sanyarú sors nem juttatott nekünk gesztenyepürét, ahogy szegény németeknek sem, akkor a gesztenyét megfőzzük, megpucoljuk áttörjük). Belekevertem a többi hozzávalót, gombóccá dagasztottam és egy legalább órára a hűtőbe tettem pihenni. Utána keresztülengedtem a húsdarálón, amire feltettem a megfelelő süteményelőtétet, és a kijövő kígyót 3-4 centis darabkákra vágtam. Hosszabb kígyóból lehet karikákat is csinálni. Legközelebb valószínűleg a narancs levét is kicsavarom, és abból is öntök a tésztába egy keveset.
Ez az adag kb. 275 g szénhidrátot tartalmaz.
Ebből egy nagy doboz süti lesz (kb. 30 karika), csak győzzétek enni! Viszont sokáig eláll.