Arra a bizonyos névnapra a sógornőmék a gyerekfelvigyázáson túl még egy remek dologgal megleptek: a hőn áhított Chili & Vanília szakácskönyvvel. A könyvet már sokan dicsérték, én is csatlakozom hozzájuk. A könyv nagyon hangulatos, a blogból megszokott stílussal és receptekkel, mégis új tartalommal. Nagyon örülök, hogy Zsófi a tőle megszokott színvonalon túllépett azon, hogy egyszerűen összevágja a kedvenc receptjeit, holott azt is biztosan sokan megvették volna. A városokhoz, országokhoz kapcsolódó öt nagy fejezet receptjei mind a konyhába, illetve utazásra csábítanak. Sosem gondoltam például, hogy egyszer ennyire szeretnék elutazni Törökországba.
Zsófit először Párizsba követtem, legalábbis egy recept erejéig. A zöldborsókrémleves salátával és pirított szalonnával igen furcsának hangzott, különösen, ha visszagondoltam arra, amit a szüleim a salátafőzelékről mondtak. Ez volt az egyetlen étel gyerekkorukból, amiről mindketten egyöntetűen borzongva meséltek. Salátát eddig csak nyersen ettem, és én is úgy éreztem, hogy kár főzéssel elrontani azokat a szép zöld lapukat.
Viszont eddig mind a megbízható helyről származó francia receptekkel, mind a Chili & Vanília blogon felbukkanó ételekkel az volt a tapasztalatom, hogy bármilyen bizarrul is hangzik, a végeredmény igen jó lesz.
És lőn. Egy kiváló levessel lettünk gazdagabbak, amit ráadásul megcsinálni sem bonyolult. Nekem a salátaszív, mint levesbetét annyira nem nyerte el a tetszésemet, de legközelebb kipróbálom a könyvben szintén ajánlott pirított szalonnakockával is. Még egy fontos dologban változtatok, ha legközelebb készítem: Most botmixerrel turmixoltam őssze, de legközelebb előkapom hozzá a nagyobb teljesítményű poharas mixert, mert kicsit pöttyös maradt, és az állaga sem volt tökéletes.Én az eredeti recepthez képest fél adagot készítettem, de így is négy adag lett belőle.
Zöldborsókrémleves salátával
2,5 dkg vaj
egy kis fej vöröshagyma
25 dkg zöldborsó
fél liter zöldségleves
fél fej saláta
szükség szerint só, bors
A vajon megpároltam a hagymát, hozzáadtam a zöldborsót. Felöntöttem a levessel, és puhára főztem a borsót. A salátát leveleire bontottam, a sárga salátaszívet félretettem. A salátát öt másodpercre a forró levesbe mártottam (Lehet egy külön fazékban forró vízben is blansírozni), majd jeges vízben lehűtöttem. A levest és a salátaleveleket összeturmixoltam, és kevés egészben hagyott borsóval, valamint a csíkokra vágott salátaszívvel tálaltam.