Ahogy a legtöbb magyar kisgyerekes családot, pár éve minket is elöntött Bartos Erika. A hölgyet elég sok kritika érte/éri, de az biztos, hogy minket már sok nehéz pillanaton, unalmas utazáson, mesével könnyebben megoldható helyzeten segített át. Emellett az is igaz, hogy én már kevésbé szeretem olvasni, mint az aprónép hallgatni...De tegyük hozzá, hogy anyukám valami hasonlót mondott a Zöld disznóról, ami mégiscsak nagyobb klasszikus. Legutóbb BA-tól a Nagy foglalkoztatókönyv érkezett hozzánk, ami a meséken kívül sok-sok ovisoknak való feladatot és néhány barkácsötletet tartalmaz. Többek között egy csigát és katicát formázó sütireceptet is, amit szerintem hiba volt leközölni. A recept nem tartalmaz pontos mennyiségeket, és mivel a könyv olvasóközönsége elsősorban lelkes gyerekekből és főzni jobban vagy kevésbé tudó anyukákból áll, jobb lett volna pontos arányokat megadni, hogy mindenkinek meglegyen a sikerélménye. Én éppen ezért a Kisasszony lelkesedése miatt az eredeti receptet mellőztem, a formázási ötleteket viszont felhasználtam Karl Neef kiváló linzertésztareceptjéhez.
Neef receptje azért nagyon jó, mert sok tojássárgáját használ, így a vajat nem kell hidegen, és villámsebesen összedolgozni a többi hozzávalóval, mégis egy jól működő, könnyen nyújtható, formázható tésztát kapunk, még a gyerekkezeket is bírja. A második adagnál már mertem egy kicsit kísérletezni is, cukor helyett xilitet, és a finomliszt egy része helyett teljes kiőrlésűt használtam, amivel ugyanolyan finom lett. Díszítésnek süthető csokicseppet használtunk, a fenti katica jól tükrözi a leánykám lelkesedését, és még kissé gyerekcipőben járó biológiai ismereteit. :)
Sokpöttyös katica
350 g szobahőmérsékletű vaj
5 tojás sárgája
200 g cukor/xilit/eritrit
400 g finomliszt
130 g teljes kiőrlésű liszt
ízesítésnek: vaníliakivonat/vaníliás cukor, narancs-/citromhéj stb.
A vajat a habverő dagasztópálcájával átkevertem, hozzáadtam a tojássárgáját, a cukrot és az ízesítőket. Végül beledogoztam a lisztet. Legalább 1-2 órát kell pihentetni a hűtőben. Utána kinyújtottuk, kiszaggattuk, és 190 fokos sütőben kisütöttük. Figyelni kell rá, mert könnyen megég!