Már egy jó ideje figyelem a VKF fordulóit, de ez az első alkalom, hogy jómagam is tevékenyen részt veszek benne. Mikor Cserke meghirdette a jubileumi fordulót, éreztem, hogy itt az ideje, hogy felélesszem a költözés ürügyén méltatlanul elhanyagolt blogot, és egyúttal bekapcsolódjak a VKF-be is. Aztán persze a végén a munkahelyem úgy gondolta, hogy nekem ezen a héten ne legyen szabad estém levest főzőcskézni, hiszen egyik nap később értem haza, mint a másikon. Hogy a sorscsapások tovább halmozódjanak, az irodánkkal szembeni nagyon drága, de nagyon jó zöldséges már harmadik hete zárva tart, így esélyem sem volt, hogy a leveshez szükséges ízes paradicsomot-paprikát, valamit kellően finom, nem nagy bumszli répákat beszerezzem. Ezen hatások eredményeként azért álljon itt a leveses poszt, de sajnos képtelenül. De ezennel ünnepélyesen ígéretet teszek arra, hogy amint kicsit lassul a munkahelyi mókuskerék, kész levessel gazdagítom családomat, és a róla készült szép fotókkal a bejegyzést.
A család egyik ága szép számmal tud a felmenői között tót posztókereskedőket (a másik ága meg svábokat és horvátokat, ehhez képest egy igen szép, régi magyar családnévvel áldott meg a sors, illetve az apai nagyapai vonal), nem véletlen tehát, hogy négyféle krumplileves is készül nálunk rendszeresen. A majorannás-virslis, a zöldséges és eperlevéltésztás, valamint a sonkalében főtt húsvéti krumplileves mellett egy kedves nagynéni emléklét őrizve rendszeresen fő egy különleges krumplileves mind anyukámnál, mind nálam. A leves akkor lesz igazán finom, ha még lehet jóízű paradicsomot és paprikát kapni. Nem kell belőlük nagyon sok, viszont igen fontos az ízük. Elkészítése nem bonyolult, a krumplipucoláson és a zöldségszeletelésen túl nem is időigényes, viszont egy finom, kissé savanykás levessel örvendezteti meg a bendőnket. Álljon itt a recept, sajnos most csak elméletben:
Krumplileves á la Médi néni
4-5 db közepes krumpli (kb. ½ kg)
2 db sárgarépa
2 db paprika
2 db paradicsom
1 húsleveskocka(nak megfelelő vegamix, persze ha van kész alaplevünk, az a legjobb)
1-2 dl tejföl
só
fehérbors
liszt a habaráshoz
vaj/semleges ízű olaj
A krumplit, a sárgarépát meghámozzuk és karikára vágjuk. Megolvasztott vajba beletesszük a karikára vágott sárgarépát és dinsztelni kezdjük. Amikor félig puha, hozzáadjuk a krumplit és kicsit pirítjuk. A vízzel felengedjük a kívánt mennyiségűre (személyenként kb.¼ liter víz), mindenesetre annyira, hogy a krumplit jól lepje el a víz. Beletesszük a vegamixet, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük. Amikor a krumpli megfőtt (vigyázni kell, mert viszonylag gyorsan puhul és könnyen szétfő!), beletesszük a karikára vágott paprikát és paradicsomot és behabarjuk. Mire felforr, addigra a paprika és a paradicsom is megpuhul, hozzáadjuk a tejfölt, és azzal is felforraljuk.