Rétesrecepteket keresgélve bukkantam a Nosalty-n egy szilvás rétesre. Az eredetit Fűszeres Eszter készítette egy blogkóstolóra. Én aztán kissé módosítottam a recepten. Az első változatban három evőkanál pálinka nekem kissé erős lett (bár ennek lehet, hogy a derék házipálinka volt az oka), és a szilvalekvárom pedig igazi „megáll benne a kanál” volt, így nagy tömböket képezett a rétesben, legközelebb valahogy alaposabban el kell dolgozni. Továbbá a megadott öt kanál helyett csak két kanál cukrot tettem bele, de a szilva nagyon édes volt, szerintem ez el is maradhatott volna. Az utolsó módosítás már csak ízlés kérdése: Én jobban szeretem a viszonylag homogén ételeket, ezért a szilvát felkockáztam, nem csak félbe vágtam, ahogy a recept írta.
Szilvás rétes
Fűszeres Eszter nyomán
80 dkg szilva
10 dkg darált dió
ha szükséges néhány evőkanál (gyümölcs)cukor
1 ek. őrölt fahéj
1 ek. szilvapálinka
3 ek. szilvalekvár
egy csipet szerecsendió
5 dkg vaj
6 réteslap
A diót, a pálinkát és a lekvárt összekevertem (Ha szükséges, hígítsuk kevés vízzel!), majd fűszereztem a fahéjjal és a szerecsendióval. A szilvát kimagoztam, felkockáztam, és a keverékhez adtam. Három-három réteslapot vajjal megkentem, és megtöltöttem a szilvával. A két rétesrúd tetejét is megkentem vajjal, majd 180 fokos sütőben pirosra sütöttem.
A recept nyomtatható változata itt.
Mikor elfogyott, hasonlóan készítettem (természetesen szilvalekvár nélkül) körtés rétest is.